Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Krištáľové krídlo 2017 získalo jedenásť osobností zo Slovenska!

Medzi ocenenými je aj herec Tomáš Maštalír.

Až 11 osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si v nedeľu večer na javisku Slovenského národného divadla prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2017.

V dvadsiatom prvom ročníku tohto prestížneho oceňovania bolo nominovaných celkom 29 osobností. O nových laureátoch rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla, ktorej predsedom je Gabriel Csollár.

Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia si prevzal Marek Machata, ktorý je od narodenia ťažko zdravotne postihnutý. Pôsobí v dvoch občianskych združeniach (OZ). V OZ Šport bez bariér podporuje mladých talentovaných športovcov, s OZ Imobilio stavia na Dlhých dieloch v Bratislave vzdelávacie, rehabilitačné a výskumné centrum pre ľudí s postihnutím bez pomoci štátnych dotácií.

Ocenenie v kategórii Šport získal horolezec Peter Hámor, jediný Slovák, ktorý vystúpil na všetky osemtisícovky sveta. Na osemtisícovkách bol až 15-krát, ako jediný zdolal dvakrát Annapurnu, o ktorej sa hovorí ako o najnebezpečnejšej hore sveta. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý má na svojom konte aj Korunu Zeme, čo sú výstupy na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

V kategórii Hudba si ocenenie odniesol Rastislav Štúr, jeden z najvýraznejších slovenských dirigentov. Jeho kolegovia o ňom hovoria, že je dirigent s obrovským hudobným talentom a empatiou k umelcom.

Speváčka Celeste Buckingham si odniesla ocenenie v kategórii Rock Pop Jazz. Je zástupcom mladej generácie slovenskej modernej populárnej hudby. V minulosti bola v USA nominovaná ako prvý slovenský umelec na objav roka v prestížnej ankete Radio Disney Music Awards a tiež ako prvý interpret sa dostala do hitparády Mainstream Top 40 Indicator Chart americkej korporácie Billboard. V roku 2017 vydala piaty štúdiový album s názvom Bare.

Za oblasť Medicíny a vedy bol ocenený Lukáš Plank. Ten vedie expertízne konzultačné centrum bioptickej diagnostiky lymfoidných nádorových ochorení a ďalších zriedkavých ochorení v SR. Ním vedené laboratórium ako prvé na svete v roku 2017 zaviedlo vyšetrovanie mutačného stavu génu z krvi pacientov s pľúcnou rakovinou pomocou najcitlivejšej diagnostickej metódy BEAMing. Ako jediný slovenský patológ sa podieľal na vzniku medzinárodnej Encyklopédie patológie.

Ocenenie v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie získal herec Tomáš Maštalír. Vo filme Čiara stvárnil vodcu pašeráckej skupiny Adama. Je to výnimočný slovenský herec, ktorý by sa uživil so svojím talentom kdekoľvek na svete.

Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzali hudobník Pavol Hammel a neurochirurg Juraj Šteňo.

Spevák, skladateľ a gitarista Pavol Hammel založil v roku 1963 skupinu Jets, ktorá sa premenovala na Prúdy. Prvú vlastnú skladbu Spievam si pieseň zložil v roku 1965. V decembri 1968 vydali Prúdy dnes už kultový album Zvoňte zvonky. Je spoluautorom slovenského rockového muzikálu Cyrano z predmestia, zložil hudbu k baletu Everest pre Slovenské národné divadlo. Na svojom konte má dnes viac ako 30 albumov a kompilácií.

Profesor Juraj Šteňo je popredným odborníkom v oblasti neurochirurgie, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a donedávna dlhoročný prednosta Neurochirurgickej kliniky LF UK a UNB. Vypracoval klasifikáciu nádorov mozgu v oblasti tretej mozgovej komory, ktorá je celosvetovo prijatá. Je autorom vyše 400 odborných publikácií a viac ako 600 prednášok po celom svete. Bol ocenený Čestným uznaním Svetovej federácie neurochirurgických spoločností za rozvoj neurochirurgie v prospech ľudstva. V roku 2015 bol zaradený medzi 16 najvýznamnejších neurochirurgov na svete.

„Dvadsiaty prvý ročník bol úžasný a takto to má byť. Vždy ten ďalší ročník má byť úžasnejší. Myslím, že stúpanie po špirále sme dodržali, že máme za sebou krásny ročník. Osobnosti, ktoré sme oceňovali, sú skutočne špičkový výkvet Slovenska. Slovensko má čo ponúknuť, takže budeme sa tešiť na ďalšie ročníky,“ povedal predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla – Gabriel Csollár.

Zdroj: TASR

Photo: teraz.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.