Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Hygienici varujú: Na Slovensko sa blíži nová vlna chrípky

Na chrípku však neúčinkujú antibiotiká.

Slovensko by sa malo podľa hygienikov pripraviť na ďalšiu vlnu chrípky. Na prelome januára a februára môže ochorenie vypuknúť do epidémie.

V týchto dňoch preto treba dbať na prevenciu o čosi precíznejšie.

Počas vianočných prázdnin bola chorobnosť na chrípku nižšia. "Očakávame však, že čísla opäť stúpnu, na prelome januára a februára to môže prerásť do epidémie," vyjadril sa hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Stále najúčinnejším opatrením proti chrípke je očkovanie, ktoré na Slovensku hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas naň je počas jesenných aj zimných mesiacov – až kým sa neobjaví epidémia chrípky.

Pomôcť môže aj časté vetranie a umývanie si rúk. Dôležité je tiež primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom, kde sa sústredí veľa ľudí.

Často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. "Ľuďom pomôže aj dostatok odpočinku či správna výživa s množstvom ovocia, zeleniny a tekutín," radí Úrad verejného zdravotníctva SR.

Počas chrípkovej sezóny sa tiež odporúča obmedziť podávanie rúk. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.

Vírus chrípky sa šíri vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 °C.

Na chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.