Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Darček do neba. Petr Muk by vo februári oslávil päťdesiatku!

Pri príležitosti nedožitých päťdesiatin českého hudobníka vyjde kompilácia s názvom Platinum Collection.

https://www.youtube.com/Hi9AtrCU4ww

Kompilácia s názvom Platinum Collection by mala vyjsť 30. januára 2015 – ako príjemná spomienka na nedožité päťdesiatiny legendárneho českého speváka, ale aj skladateľa Petra Muka (*4. 2. 1965 – †24. 5. 2010).

„Petr Muk si připomínku jeho pozoruhodného muzikantského života spravedlivě zaslouží. Vedle nepochybného daru interpretačního patřil k těm popově spíše nemnohým u nás, kteří si dokáží sami napsat také funkční melodii, doplnit ji vlastním textem, zaranžovat, ve studiu nahrát a na pódiu zahrát. Uměl nalézat vnitřně nepředstíranou i potřebně účinnou vnějškovou prezentaci předávaného poselství, přitažlivou, svébytnou…“ (K. Deniš)


Doteraz najkompletnejšia kolekcia je rozdelená do troch častí: CD 1 je venované Oceánu, CD 2 Shalomu a CD 3 sólovej dráhe Petra Muka. Výber piesní prebiehal v priebehu minulého roka na webe, kde hlasovali „priatelia“ FB stránok Petra Muka (k dnešnému dňu ide o takmer 80 tisíc ľudí). Poradie skladieb na jednotlivých albumoch potom určili získané hlasy. Do celkového počtu 50 piesní k päťdesiatym nedožitým rokom boli ako bónusy doplnené aj niektoré Petrove zásadné skladby.

Na CD Oceánu preto pribudli dve skladby – Havrani a Braň se touhám. Shalomský disk doplnila Dvojhvězda s aranžmánmi Petra Kučeru a textom Petra Honsu, ktorá podčiarkuje ich mnohoročné spoločné autorstvo. Sólová éra skvelého hudobníka bola uzatvorená dvomi pesničkami – Dál do srdcí a Okno v nebi.

Spevák Petr Muk vyštudoval stavebnú priemyslovku v Českých Budějoviciach a už ako 15-ročný si prvýkrát vážnejšie privoňal k hudbe. Začínal ešte v punkových a undergroundových kapelách, kým sa v roku 1985 nestal spoluzakladateľom kultovej skupinu OCEÁN. Kapela vydalanapríkladalbumy Dávná zem, Pyramida snů, 2 a ½; v roku 1988 zvíťazila na festivale Rockfest, absolvovala koncertné turné po Veľkej Británii so skupinou Erasure a predala viac ako 400 tisíc nosičov.

S Petrom Kučerom a Honsom vytvorili v roku 1992 projekt SHALOM, vďaka čomu vznikli množstvo kvalitných albumov: Shalom, Olympictures, Brány vzkazů, 5, 4, 3, 2, 1…Shalom!, Bon soir, mademoiselle Paris, Komplet; v roku 1994 vznikol cover hit Stín katedrál a Shalom predal viac ako 300 tisíc nosičov.

Prvý sólový album vydal Petr Muk v roku 1997, posledný len krátko pred tragickou smrťou v roku 2010. V rokoch 2002 a 2003 získal hudobník Strieborných Slávikov a v roku 2004 Slávika Bronzového. Bol vášnivým potápačom a lyžiarom. Oženil sa dvakrát, z oboch manželstiev má tri dcéry – Michaelu, Šárku a Noemi.

4. februára by Petr Muk oslávil 50 rokov. Pri tejto príležitosti sa 22. februára 2015 uskutoční v Prahe za účasti jeho bývalej kapely a priateľov z hudobného sveta koncert s príznačným názvom – Petr Muk 50/Petrovy písně pro Petra.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.