Tanier cestovín na zasýtenie planéty. To je tohtoročná výzva Svetového dňa cestovín, ktorý každoročne pripadá na 25. októbra. Tohtoročným "hlavným mestom cestovín" stalo Sao Paulo v Brazílii.
Podľa údajov Združenia cestovinárskeho a cukrovinkárskeho priemyslu (AIDEPI) aj Medzinárodnej organizácie cestovín (IPO) sa v rokoch 1997 až 2016 zvýšila produkcia cestovín takmer o 57 percent (z 9,1 na 14,3 milióna ton) v 52-och krajinách sveta.
Internetový portál denníka La Stampa pri tejto príležitosti dodal, že 25. októbra bude na sociálnej sieti Twitter virtuálne pripravený tanier špagiet s rajčinovou omáčkou, ku ktorému môžu experti, šéfkuchári, novinári, blogeri a milovníci cestovín vyjadriť vlastný názor použijúc hashtag #WorldPastaDay a #Spaghetti.
Prvý Svetový deň cestovín sa slávil 25. októbra 1998 v Neapoli.
Odborníci na výživu tvrdia, že tanier cestovín je prospešný zdraviu človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin pritom závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu.
Podľa tradície priviezol cestoviny na európsky kontinent Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia zase zistili, že kolískou cestovín je Taliansko.
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com