Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Tanier cestovín na zasýtenie planéty – tak znie výzva Svetového dňa cestovín!

Tanier cestovín na zasýtenie planéty. To je tohtoročná výzva Svetového dňa cestovín, ktorý každoročne pripadá na 25. októbra. Tohtoročným "hlavným mestom cestovín" stalo Sao Paulo v Brazílii.

Podľa údajov Združenia cestovinárskeho a cukrovinkárskeho priemyslu (AIDEPI) aj Medzinárodnej organizácie cestovín (IPO) sa v rokoch 1997 až 2016 zvýšila produkcia cestovín takmer o 57 percent (z 9,1 na 14,3 milióna ton) v 52-och krajinách sveta.

Internetový portál denníka La Stampa pri tejto príležitosti dodal, že 25. októbra bude na sociálnej sieti Twitter virtuálne pripravený tanier špagiet s rajčinovou omáčkou, ku ktorému môžu experti, šéfkuchári, novinári, blogeri a milovníci cestovín vyjadriť vlastný názor použijúc hashtag #WorldPastaDay a #Spaghetti.

Prvý Svetový deň cestovín sa slávil 25. októbra 1998 v Neapoli.

Odborníci na výživu tvrdia, že tanier cestovín je prospešný zdraviu človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin pritom závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu.

Podľa tradície priviezol cestoviny na európsky kontinent Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia zase zistili, že kolískou cestovín je Taliansko.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.