Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Chrípková sezóna sa blíži. Máte v pláne očkovanie?

Chrípková sezóna sa každý rok začína s príchodom októbra. Svetová zdravotnícka organizácia určila, že trvá od 40-teho kalendárneho týždňa roka do 18-teho kalendárneho týždňa nasledujúceho roka. Chrípky však zvyknú pribúdať aj pred týmto termínom.

"Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je každoročné očkovanie. Princípom očkovania je tvorba ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia na chrípku, prípadne zmierňujú jeho priebeh. Vakcína proti chrípke nechráni pred všetkými akútnymi respiračnými infekciami, ale poskytne spoľahlivú ochranu pred tými vírusmi chrípky, ktorých antigény sa nachádzajú v očkovacej látke pre danú chrípkovú sezónu," vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Najvhodnejší čas na očkovanie proti chrípke je počas jesenných a zimných mesiacov – až do objavenia sa prvej epidémie chrípky. V opačnom prípade existuje riziko, že zaočkovaná osoba ochorie skôr, ako si jej telo stihne vytvoriť dostatočné množstvo ochranných protilátok. Ochranné protilátky si organizmus vytvára postupne, približne 10 až 14 dní po očkovaní.

Vírus chrípky sa šíri najmä vzduchom – pri kašľaní a kýchaní.

Nie každé prechladnutie alebo kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju veľmi vysoké teploty. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

"Chrípkové vírusy neustále podliehajú genetickým zmenám a imunita získaná po predchádzajúcej chrípkovej infekcii alebo po očkovaní v predchádzajúcom roku, nemusí ochrániť pred zmenenými chrípkovými vírusmi," ozrejmil Mikas. Z toho dôvodu musí byť chrípková vakcína každý rok aktualizovaná, a preto sa odporúča aj očkovanie vykonať každý rok.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.