Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V talianskych filmoch sa nebude môcť fajčiť!

Tamojšia ministerka zdravotníctva chce za pomoci zákona zastaviť zobrazovanie fajčenia v televíznych aj filmových programoch.

Talianski režiséri protestujú proti zámeru úradov zakázať zobrazovanie fajčenia v domácej televíznej aj filmovej tvorbe. Skupina dvadsiatich filmárov dokonca napísala otvorený list ministerke zdravotníctva Beatrice Lorenzin, ktorá chce novým zákonom zastaviť fajčenie nielen na striebornom plátne a na obrazovkách, ale aj na verejných priestranstvách či v autách, v ktorom sú deti. List zverejnil denník La Repubblica.

Podľa slov režisérov je návrh zákona absolútne smiešny. Vnímajú ho ako pokus diktovať tvorcom, ako majú rozprávať príbehy na plátne. "Je v ľudskej povahe byť nedokonalý. Existuje nekonečný zoznam diel, v literatúre a kinematografii, ktorá dokonale zobrazuje život ľudí. Na základe logiky tohto návrhu, veľa ďalších prvkov týchto prác by sa mohlo zakázať alebo limitovať," uviedli filmári. "Kinematografia, literatúra a umelecké vyjadrenie vôbec nepotrebuje nasledovať nejaké určité usmernenie," napísali tiež, pokračujúc tvrdením, že zámer ministerstva bojovať proti fajčeniu nesúvisí s tým, ako ho zobrazujú vo filmoch. "Nepýtate si zeler od mäsiara. Pošle vás do potravín," napísali. "Filmy by mali rozprávať o radosti, bolesti, veľkosti ale aj malosti a magike ľudského jedinca. Ak k tomu pri našej práci potrebujeme kúdoly dymu alebo iné nepekné veci, budeme tak robiť naďalej, pretože to je naša práca," vyjadrili sa režiséri.

V závere listu ministerku požiadali, aby sa správala slušne a robila si svoju prácu. "My sa zatiaľ posnažíme robiť tú našu," napísali.

Podľa talianskeho štatistického úradu až 52% detí vo veku dvoch rokov sa pravidelne ocitá v prostredí, v ktorom sa fajčí, a každé piate dieťa má matku fajčiarku.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.