Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Chystáte sa kúpiť si med? Čítajte ďalej! :-)

Najväčší dopyt po mede je pred Vianocami.

Tohtoročná včelárska sezóna sa pomaly končí. Vzhľadom na to, že bola podľa slovenských včelárov podpriemerná, s kúpou medu je dobré sa poponáhľať.

Odborníci radia – nekupovať med predávaný na odpočívadlách pri cestách, ale zájsť na špeciálne medové trhy alebo rovno za profesionálnym včelárom.

Pri kúpe medu na trhovisku je veľmi dôležité prečítať si etiketu na pohári. Okrem názvu by na nej malo byť napísané, odkiaľ med pochádza, kto ho vyrobil, niekedy sa udáva aj registračné číslo včelára, ktoré je nepísanou zárukou kvality medu.

Skontrolovať treba aj vzhľad a hustotu medu. "Ak napríklad ide o med kvetový, zvyčajne je svetlo zafarbený. Môže byť už aj kryštalický, pretože tento druh prirodzene kryštalizuje a musí byť hustý. Keď pohárom otočíme, musí tiecť pomaly. Medovicový typ je ešte hustejší. To je pre bežných ľudí jediná možnosť, ako zistia, či je med kvalitný a že je skutočne od včiel," radí včelárska odborníčka Tatiana Čermková.

Tento rok vyprodukovali včelári najviac kvetového medu, ale tiež medu z repky olejnej, agátu a slnečnice. Slovákom med chutí, ročne ho zjedia 1,2 kilogramu na osobu.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.