Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Boli ste už na „preventívke“ u zubára? Na ústnu hygienu kašleme!

Slováci podceňujú preventívne prehliadky u zubárov, ich záujem o ne stále klesá. Mnoho detí a dospelých majú pokazené zuby.

Pri zanedbaní ústnej hygieny pritom nehrozí len bolesť zubu, ale aj jeho strata alebo zdravotné komplikácie s ďasnami; v horšom prípade sú problémy spojené s cukrovkou alebo srdcom.

Na "preventívku", ktorú prepláca zdravotná poisťovňa, chodí asi polovica pacientov, dokazujú to štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií.

Návštevu zubára zanedbávajú podľa odborníkov aj deti. "Takmer 42 percent z nich nemá u zubného lekára vedenú zdravotnú dokumentáciu," upozornila na to hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo – Neda Markovská.

Je dennou skúsenosťou, že po preventívnej prehliadke sú deti objednané na ďalšie objednanie zubného kazu, na ktoré sa nedostavia," povedala Markovská. Deti vo veku 6 až 14 rokov majú v priemere pokazené jeden až dva zuby.

Zubári priznávajú, že pacienti z nich majú strach, no treba ho prekonať. "Je dôležité zvážiť si, či si človek bude ohrozovať zdravie alebo nie. Metódy ošetrenia sa už v porovnaní s minulosťou zmenili, sú oveľa menej bolestivé,"povedal Igor Moravčík zo Slovenskej komory zubných lekárov.

Rodičia podceňujú ošetrenie mliečneho chrupu a vyhľadajú zubára len v prípade bolesti alebo až o rok pri ďalšej prehliadke. Deti a dorast do 18 rokov majú nárok na preventívnu prehliadku dvakrát ročne, dospelý raz ročne.

Pravidelná návšteva zubára prináša okrem prevencie aj nižší účet za prípadné ošetrenie. Pokiaľ totiž poistenec prehliadku povinne neabsolvuje, poisťovňa mu na starostlivosť od zubára neprispeje.

Stav ústneho zdravia detí na Slovensku by mali pomôcť zlepšiť preventívne programy. V rámci Európy vznikla Asociácia za budúcnosť bez zubného kazu, ktorá si dala za cieľ, aby každé dieťa narodené po roku 2026 bolo bez zubného kazu po celý život.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.