Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

40:30:20:10 – to sú ideálne miery rodinného rozpočtu! ;-)

Odborníci sú presvedčení, že rodinný rozpočet by mal byť rozložený v pomere – 40:30:20:10.

Návšteva lekára, malé opravy alebo stratené okuliare sú nepredvídateľné situácie, na ktoré by mal byť každý pripravený. 10 % zo mzdy je preto dobré pravidelne odkladať ako rezervu práve pre takéto prípady.

Na dôchodok alebo životné poistenie by sa malo v ideálnom prípade vyčleniť 20 % z mesačného príjmu.

Úvery, lízingy alebo tovar na splátky sa stali celkom bežnou súčasťou života väčšiny slovenských rodín. Pomáhajú zaobstarať si veci, ktoré by mali slúžiť a robiť radosť. Aby sa raz nestali nočnou morou, rozpočtový vzorec radí, odkladať si na všetky pravidelné splátky 30 % z príjmov. Zvyšných 40 % príjmu má slúžiť na bežný chod domácnosti.

"Nikto netvrdí, že dostať rodinný rozpočet pod kontrolu je hračka. Avšak, urobte prvý krok, zamyslite sa nad vlastnými výdavkami a pokúste sa priblížiť svoje hospodárenie optimálnym mieram 40:30:20:10. Pomôže vám to postupne sa prepracovať k finančnej pohode a k pokojnému spánku," radí odborníčka Melinda Burdanová.

Rodinný rozpočet sa nedá meniť zo dňa na deň. Preto je rozumné začať upratovať svoje financie postupne. "Ak nevieme, na čo míňame, nezistíme, kde môžeme ušetriť. Zapisovaním všetkých našich výdavkov nastavíme zrkadlo vlastným nákupným návykom. To je prvý predpoklad dobrej kontroly nad výdavkami," tvrdí Burdanová.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.