Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Viete, koľko by mala vážiť školská taška prváčika?

Prázdninové dni sa míňajú, nový školský rok klope na dvere. V tejto súvislosti by mali rodičia dbať na správny výber prezuviek pre dieťa a ustrážiť treba aj hmotnosť školskej tašky.

"Váha školskej tašky by mala zodpovedať zhruba 10-tim percentám hmotnosti dieťaťa daného veku," radí hlavný hygienik SR Ján Mikas. Dodržať maximálnu hmotnosť aktovky označil za nutnosť. Zabráni sa tým preťaženiu detskej chrbtice, v dôsledku čoho vzniká riziko chybného držania tela.

Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, čo ich dieťa nosí v taške, či v nej nie sú zbytočnosti. Dbať treba aj na správne nastavenie popruhov. "Školák má nosiť vak na oboch pleciach," upozornil Mikas.

Žiak prvého a druhého ročníka by nemal mať aktovku ťažšiu ako 2,5 kilogramu, tretieho a štvrtého ročníka viac ako 3,5 kilogramu, piateho a šiesteho ročníka viac ako 4,5 kilogramu, siedmeho až deviateho ročníka viac ako päť kilogramov. Ide pritom o odporúčané hodnoty.

Podľa Mikasa je taktiež nevyhnutné vyberať obuv z prírodných materiálov, napríklad z textilu alebo prírodných usní. "Sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy a prispôsobia sa anatomickému tvaru chodidla," povedal. Tieto materiály nedráždia kožu. U najmenších treba preferovať nízku členkovú obuv – šnurovaciu alebo zatvárateľnú textilným pásikom prípadne zipsom a z čo najľahších materiálov.

Nesprávny výber obuvi môže totiž poškodiť kostru chodidla a spôsobiť chybné držanie tela. Za nevhodné materiály možno považovať rôzne plasty, poroméry a koženky. Sú tvrdé, nepriedušné, ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení. Mikas upozornil, že prezuvky do triedy nie sú to isté ako obuv do telocvične. "Športová obuv je tvrdšia a nepriedušnejšia," dodal.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.