Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Jedzte celozrnné potraviny, budete žiť dlhšie!

Vedci z Harvardovej univerzity zverejnili v januári 2015 výsledky štúdie, podľa ktorej pravidelné jedenie celozrnných potravín, chleba alebo ovsenej kaše môže predĺžiť náš život.

Časopis JAMA Internal Medicine píše, že obilniny sú natoľko zdravé, že riziko predčasného úmrtia klesá s každou porciou zaradenou do nášho jedálnička. Výskumníci odhadujú, že každá jedna denná porcia celozrnnej potraviny (jedna porcia = 28 g) znižuje riziko predčasného úmrtia o 5 % a riziko predčasného úmrtia spôsobeného kardiovaskulárnymi ochoreniami dokonca až o 9 %.
A prečo sú celozrnné potraviny také zdravé?
Sú bohaté na vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru a tým stabilizuje hladinu cukru v krvi. Navyše, otruby aj klíčky obilnín obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok, ako napríklad vitamín E, horčík, selén, zinok, vitamíny B a rôzne látky s antioxidačným a protizápalovým účinkom. Pri výrobe bielej múky sa tieto dôležité zložky obilia odstraňujú, čím zostávajú takmer čisté kalórie v podobe škrobu, ktorý sa v tele správa ako čistý cukor. Naopak, celozrnné potraviny, ako ovsená kaša, naturálna ryža, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny či cereálie obsahujú všetky tri zložky zrna.

Výskum tiež ukazuje, že celozrnné potraviny vyvolávajú silnejší a dlhšie trvajúci pocit nasýtenia ako potraviny z bielej múky. A to je to, čo potrebujeme pri kontrole hmotnosti. Celozrnné potraviny tak poskytujú nášmu telu celý rad látok, ktoré pôsobia na naše zdravie pozitívne.

Zdroj: vysetrenie.zoznam.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.