Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Posvietené na hmyz: Čo robiť, keď si nájdete štípanec?

Kliešte, muchy, komáre, osy, sršne, muchničky, drobný lietajúci hmyz, ktorý štípe a hryzie – to všetko vie na dovolenkách a výletoch v prírode poriadne znepríjemniť život.

Niektorý hmyz môže byť prenášačom rôznych, niekedy aj vážnejších ochorení. "Lymská borelióza sa neprejaví hneď po poštípaní. Potrebuje na to istý inkubačný čas, aby sa prejavila klinickými príznakmi, približne 14 a viac dní. V prípade, že ide o opuchy nielen v mieste vpichu, začervenané s centrálnym takzvaným výbledom, ktoré sa sťahujú a vytvárajú na rôznych častiach tela, je potrebné vyhľadať odborného lekára," priblížila epidemiologička Mária Avdičová.

Lymská borelióza sa dá liečiť antibiotikami.

Ďalšou z chorôb, pod ktoré sa podpisuje hmyz, je kliešťová encefalitída, čo je jedno z mála ochorení, proti ktorému sa dá očkovať.

Nepríjemný hmyz v súčasnom dusnom a horúcom počasí predstavujú aj muchničky. "Po uštipnutí často vznikne opuch a začervenanie. Muchničky síce nevypijú veľa krvi, ale ich štípance či uhryznutia bývajú bolestivé. Miesto bodnutia nepríjemne svrbí a páli. Je to spôsobené tým, že samičky muchničiek pri cicaní krvi vstrekujú do rany nielen látky zabraňujúce zrážaniu krvi, ale i toxíny, ktoré uľahčujú prienik protizrážanlivých látok zo slín muchničiek do krvi," vysvetlila Avdičová.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.