Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ideálne miesto v aute pre psa? Kufor!

Ak sa ani počas dovolenky neviete rozlúčiť so svojím domácim miláčikom, čítajte ďalej.

Cestovanie na dovolenku so psom alebo mačkou prináša určité obmedzenia aj povinnosti. "Psovi alebo mačke by ste pred cestou mali vybaviť pas pre domáce zviera, a to aj v prípade, ak cestujete v rámci EÚ. Zastaviť a skontrolovať vozidlo vám môžu všade, nielen na hraniciach. Pas domáceho miláčika slúži ako potvrdenie, že vaše zviera má všetky potrebné očkovania a je začipované. Pas spoločenských zvierat vystaví veterinár, ktorý má na to oprávnenie, a pre zviera platí doživotne," radí Martina Cvachová, hovorkyňa poisťovne.

Ešte nedávno platili v členských krajinách EÚ v rámci cestovania so zvieratami rôzne pravidlá. V júli tohto roku však europoslanci zjednotili nové pravidlá, v ktorých požadujú elektronickú databázu na monitoring pohybu zvierat.

Tak ako pre človeka, aj pre zvieratko môže byť dlhá jazda autom stresujúca. Spolu s autolekárničkou by preto v povinnej výbave mala byť aj lekárnička pre psa alebo mačku. Lieky alebo upokojujúce prostriedky by sa však nemali podávať preventívne, ale iba v nevyhnutnom prípade.

Pri prevoze zvieraťa, najmä väčšieho psa, je potrebné myslieť aj na bezpečnosť jazdy. "Pokiaľ zvyknete prevážať psa na zadnom sedadle, pripútajte ho špeciálnym postrojom pre psa, ktorý sa pripevňuje k spone bezpečnostného pásu. Máte tak istotu, že nebude vyrušovať ostatných cestujúcich a zároveň bude zabezpečený v prípade prudkého zabrzdenia alebo nárazu," zdôrazňuje Cvachová.

Ideálnym a najbezpečnejším miestom pre psa v aute je však kufor. Auto nie je jediný dopravný prostriedok, ktorým sa môže prevážať zviera. So svojím miláčikom je možné cestovať aj letecky, znamená to však zvýšené náklady. Pes alebo mačka musia mať vlastnú letenku a okrem toho aj špeciálnu klietku na prepravu zvierat.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.