Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slovenská parenica: Už 9 rokov naša!

Upozornenie: Pri čítaní tohto článku vyhladnete.

Slovenská parenica získala pred deviatimi rokmi chránené zemepisné označenie. Do registra vedeného Európskou komisiou (EK) bola zapísaná 11. júla 2008.

Parenica má príznačný tvar aj chuť. Je to vlastne parený a jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare písmena (e)S. Syrová stuha má pred zvinutím hrúbku 2 až 3 milimetre, šírku 5 až 8 centimetrov a dĺžku 4 až 6 metrov.

Tradičný slovenský syr sa vyrába z čerstvo nadojeného nepasterizovaného ovčieho mlieka od pasúcich sa oviec plemien Valaška, Zošľachtená valaška, Cigája a Východofrízska ovca alebo zo zmesi čerstvého nepasterizovaného ovčieho a čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka (s minimálne 50%-ným podielom ovčieho mlieka).

Slovensko podalo žiadosť o zapísanie Slovenskej parenice do registra EK 16. novembra v roku 2004. V registri máme pritom aj ďalšie špecifické výrobky: Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr, Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenský oštiepok, Bratislavský rožok, Ovčí hrudkový syr – salašnícky, Ovčí salašnícky údený syr, Lovecká saláma, Liptovská saláma, Špekáčky a Spišské párky.

Pošteklilo vám čítanie tohto článku vaše chuťové poháriky? 🙂

Zdroj: teraz.sk

Photo: wikipedia.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.