Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Aj dospelí by si mali cez leto oddýchnuť!

Prečítajte si rady skúseného psychológa na tému – prázdninový program.

Je dobré, ak prázdninový program pre deti reflektuje ich aktuálny vek. Kým menší školáci by mali prázdniny prežiť so svojimi rodičmi a blízkymi, väčšie deti už potrebujú aj určitú voľnosť. Radí psychologička Denisa Maderová.

Pre rodičov menších detí sú letné prázdniny zaťažkávajúcou skúškou, lebo je potrebné im zorganizovať čas po dobu dvoch mesiacov. Situácia si často vyžaduje, aby si zobrali dovolenku. Podľa psychologičky je to však zároveň aj príležitosť viac sa venovať deťom a oddychovať. "Aj v prípade dospelých platí, že leto má byť zamerané na oddych, nie na prácu, tak si to napokon aj organizmus vyžaduje."

Spoločne strávený čas dáva možnosť upevňovať vzťahy v rodine. "Práve to, čo dieťaťu rodičia ukážu, čo mu vysvetlia a čo ho naučia prostredníctvom spoločných zážitkov na výletoch či dovolenkách, si zapamätá viac, ako keď tieto informácie získa pasívne prostredníctvom knižiek či televízie," pripomenula Maderová.

Pre rodičov starších detí, ktoré už nepotrebujú celodenný dohľad, je práve pobytový tábor jednou z vhodných možností, ako naplniť prázdninový program. "Aj v tomto prípade musí výber táboru či kempu odrážať záujem detí, to, k čomu inklinujú, prípadne aj to, či tam idú aj ich kamaráti," prízvukuje psychologička. Ak však dieťa do tábora ísť nechce, netreba ho podľa Maderovej za každú cenu nútiť. "Je potrebné rešpektovať, že niektoré deti nie sú také odvážne ísť do neznámeho prostredia a radšej ostanú doma. Niektoré sú dokonca rady, ak to tak je a môžu si tak zorganizovať program so svojimi kamarátmi."

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.