Obedy škôlkarov sú presolené, v niektorých prípadoch vysoko prekračujú normy. Vyplynulo to z kontroly hygienikov v jedálňach škôlok. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR už o výsledkoch informoval aj ministerstvo školstva.
Obed detí by mal v priemere obsahovať 0,7 gramu soli a pokrývať 35 % ich celodenného príjmu. Hygienici skontrolovali v čase od 20. do 31. marca 80 obedov vo vybraných predškolských zariadeniach po celom Slovensku, pod limitom odporúčanej dávky boli iba tri vzorky.
"V najvyššom počte vzoriek (26 obedov) bol limit prekročený o 100 až 200 percent, v druhom najvyššom (19 obedov) o 300 až 400 percent," vyjadril sa Ján Mikas, hlavný hygienik SR.
"Osoba, ktorá objednáva pre jedáleň produkty, by mala dôsledne sledovať informácie o soli a vyvarovať sa potravinám, ktoré sú na ňu bohaté," upozornil Mikas.
Hlavný hygienik pripúšťa, že nastavené normy môžu mnohí považovať za prísne a počíta aj s tým, že školské jedlá nemajú podľa niektorých chuť. Takéto pokrmy ale podľa neho nemožno porovnávať s jedlom v domácnosti. "Pretože cieľom školského stravovania je osvojenie si zdravých návykov," vysvetlil.
Dobrá chuť jedla sa dá pola neho dosiahnuť aj bez nadmerného prisáľania, napríklad bylinkami. Apeluje tiež na jedálne, aby varili z čerstvých surovín. Menej soliť by mali aj rodiny v domácnostiach.
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com