Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Boli ste už niekedy darovať krv? Ak sa chystáte prvýkrát, prečítajte si, čo vás čaká!

14. júna si pripomíname Svetový deň darcov krvi.

"Daruj krv. Daruj krv teraz. Daruj pravidelne!"

Takto znie tohtoročný slogan Svetového dňa darcov krvi, ktorý si pripomíname dnes, 14-teho júna. Vyzýva ľudí darovať krv. Slovenský Červený kríž si ho budúci týždeň pripomenie oceňovaním a poďakovaním pravidelným darcom krvi. S partnermi si pripravil aj Divadelnú kvapku krvi.

Divadlá v štyroch slovenských mestách (Žilina, Prešov, Bratislava, Komárno) otvoria svoje brány darcom krvi a tí budú môcť darovať krv priamo v ich priestoroch. Zároveň sa budú po Slovensku organizovať mobilné odbery a oceňovať darcovia krvi plaketami prof. MUDr. Jana Janského.

Pri jednom odbere, ktorý trvá 5 až 15 minút, sa odoberie 450 mililitrov krvi. Tú môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov (pri pravidelnom darcovstve až do veku 65 rokov). Darcovia nesmú vážiť menej ako 50 kíl, liečiť sa na chronické ochorenie a žena nesmie mať menštruáciu či byť krátko po pôrode.

Prekážkou môže byť aj návšteva niektorých krajín v zahraničí alebo operácia. Deň pred darovaním krvi by človek nemal piť alkohol ani sa vystavovať zvýšenej fyzickej záťaži.

Ženy môžu darovať krv raz za 4 mesiace, muži každé tri. Na Slovensku je aktuálne vyše 112.000 pravidelných darcov.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.