Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Počuli ste už o prázdninovej čítanke?

Ak máte doma prváčika, čítajte ďalej.

Prváci rýchlo zabudnú, čo sa naučili!

Zvládnuť prvý ročník na základnej škole si vyžaduje vzájomnú spoluprácu žiaka aj jeho rodičov. Práve rodičia by mali pracovať s faktom, že nadobudnuté vedomosti treba u malých detí upevňovať aj počas letných prázdnin.

"Odporúčame cez prázdniny s dieťaťom trocha doma pracovať. Malé deti sa zvyčajne veľmi rýchlo učia naspamäť, ale aj rýchlo zabúdajú. V niektorých krajinách zvyknú na prázdniny v nižších ročníkoch školy dávať na konci školského roka takzvanú prázdninovú písanku. Je to hrubší zošit, kde sa nachádzajú úlohy z jazyka, čítania i matematiky, aby deti nezabudli do septembra," priblížila Silvia Bodláková. Podľa jej ďalších slov musia deti vypracovanú písanku na začiatku školského roka doniesť učiteľke.

Keďže slovenské školy zatiaľ prázdninové písanky nevyužívajú, Bodláková odporúča rodičom, aby dieťa za vysvedčenie odmenili napríklad zaujímavou knihou. "Učte dieťa čítať si. Prípadne si spolu s ním čítajte na striedačku – jednu stranu vy a druhú ono." Okrem kníh môžu využiť aj pracovné listy na portáli dobre-napady.sk. Sú vhodné na tréning čítania s porozumením, opakovanie písania písmen, číslic, slov, viet a tiež na precvičovanie matematiky a geometrie pre prvákov.

Počas daždivých prázdninových dní sa môžu spoločne venovať tvorivým činnostiam -ako je kreslenie, vystrihovanie, lepenie, pečenie či stavanie rôznych stavebníc.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.