Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Tatarák dostal zelenú!

Slovenským reštauráciám už pokuty za podávanie "tataráku" nehrozia.

Včerajškom totiž vstúpila do platnosti novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to zo zdravotného hľadiska nebolo možné.

"Tatarák" však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky a iné typy uzavretého stravovania. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pri predaji bifteku však treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso so surovým vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Pravidlám podlieha aj jeho príprava. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, ktoré musia byť čerstvé. "Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení," povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Reštaurácie musia ďalej v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré pri konzumácii bifteku hrozia, a to formulkou: "Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou."

Verejná diskusia o predaji "tataráka" v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo ho hygienici koncom septembra 2016 niektorým prevádzkam zakázali predávať. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe dokonca petícia.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.