Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Blížia sa tridsiatky, nezabudnite si kúpiť opaľovací krém!

Jeden zo známych slovenských filmov má názov Slnko v sieti a s príchodom leta si treba dať pozor, aby slnečné lúče nechytili do siete aj naše zdravie. Už v najbližších dňoch nás totiž môžu prekvapiť prvé tridsiatky.

Pred dlhším pobytom na slnku pri mori, jazere, na kúpalisku či len na prechádzke sa treba natrieť opaľovacím prípravkom s príslušným ochranným faktorom. Pritom číslo ochranného slnečného faktoru predstavuje čas, ako dlho dokáže opaľovací krém chrániť pokožku pred sčervenaním a spálením UVB lúčmi.

Toto odporúčanie nie je zbytočné, pretože kožní lekári zaznamenávajú v posledných rokoch u nás zvýšený výskyt melanónov. Celosvetovo má výskyt zákerného melanómu neustále stúpajúci trend. Ak teda objavíte na tele pigmentové materské znamienko, ktoré sa nečakane alebo postupne "zvrhlo", či inú zmenu na svojej koži, nečakajte a nechajte sa vyšetriť kožným lekárom.

FOTOTYPY

Typ 1: Patria sem albíni s nedostatkom melanínu v koži a vo vlasoch. Oči sú bez pigmentu, červenkasté. Pokožka na slnku vždy sčervenie a nikdy nestmavne. Pred slnečným žiarením nemajú žiadnu ochranu a môžu utrpieť veľmi vážne popáleniny. Odporúčaný ochranný faktor: 30. Deti by sa mali chrániť tak ako tento fototyp.

Typ 2: Ľudia s veľmi svetlou pleťou väčšinou posiatou pehami a svetlými alebo ryšavými vlasmi. Oči majú svetlé (napríklad zelené). Na slnku väčšinou vždy očervenejú, rýchlo sa spália a následne zlúpu. Málokedy stmavnú. Odporúčaný ochranný faktor: 20.

Typ 3: Predstavujú ho ľudia so svetlou farbou pleti. Väčšinou majú svetlohnedé vlasy a modré oči. Na slnku ich pokožka občas očervenie a dobre stmavne. Odporúčaný ochranný faktor: 12 – 15.

Typ 4: Ľudia, ktorí sú orientálne a stredozemné typy s mierne hnedou pokožkou, tmavými vlasmi a hnedými očami. Na slnku im pokožka nikdy neočervenie a vždy stmavne. Odporúčaný ochranný faktor: 6 – 10.

Typ 5: Ľudia s čiernou farbou pokožky, africké, subsaharské typy s tmavou farbou pleti a čiernohnedými očami.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.