Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ovocné limonády pijeme už 210 rokov!

Mužovi menom Townsend Speakman zo Spojených štátov amerických patrí prvenstvo v predaji nápoja, ktorý dnes poznáme pod názvom limonáda!

Vo Filadelfii predal 22. mája pred 210-timi rokmi vôbec prvý ovocný nápoj, limonádu s obsahom kysličníka uhličitého. Pitie sódovej vody, o ktorej jej výrobcovia tvrdili, že je prospešná zdraviu, si odopierali niektorí ľudia pre jej chuť. Aby im Townsend Speakman vyhovel, pridal do sódy ovocnú príchuť. Jeho prvá ochutená sóda mala názov Nephite Julep.

Človekom vyrobená sódová voda však bola známa už dávnejšie – pripravil ju napríklad William Brownrigg v roku 1770.

Lekárnici v USA ochucovali minerálky a sódovú vodu napríklad púpavou, ďumbierom alebo citrónom. Najpopulárnejším, aj vďaka masívnej reklame, sa však stal nápoj vyrobený z listov rastliny coca a z orechov rastliny cola. Vyrobil ho lekárnik John Styth Pemberton a prvýkrát sa dostal do predaja 8. mája 1886 v Jakobsovej lekárni (Jacobs‘ Pharmacy) v Georgii (USA).

Spočiatku sa sódové nápoje čapovali v lekárňach. Až William Painter z USA s vynálezom korunkového uzáveru umožnil, že sa sódové nápoje mohli fľaškovať a ich predaj sa rozšíril aj do potravinárskych obchodov.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.