Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V ktorom meste majú obyvatelia najvyššie náklady na život? Možno ste ho už navštívili!

Najdrahším mestom na svete, z hľadiska nákladov na život, je aj tento rok Singapur!

Vyplynulo to z aktuálneho rebríčka Economist Intelligence Unit (EIU). Rebríček tiež ukázal, že až päť – z prvej desiatky najdrahších miest na život – je v Ázii.

Druhú priečku obsadil Hongkong, tretí je švajčiarsky Zürich, ktorý je zároveň najdrahším mestom v Európe. Štvrtá priečka patrí ďalšiemu ázijskému mestu – japonskej metropole Tokio a piata je japonská Osaka. Nasledujú juhokórejský Soul,na šiestom mieste, siedma je Ženeva a ôsmy Paríž. Americký New York a dánska Kodaň s rovnakým počtom bodov sa tento rok delia o deviatu a desiatu priečku.

EUI zostavuje rebríček najdrahších miest podľa životných nákladov dvakrát ročne. Tentoraz hodnotil 133 miest z celého sveta. Porovnáva pritom ceny viac ako 400 položiek – napríklad tovarov v supermarketoch, v stredne drahých a luxusných obchodoch a tiež ceny služieb; ďalej ceny potravín, nápojov, oblečenia, hygienických potrieb a potrieb pre domácnosť, náklady na bývanie, vzdelávanie, rekreáciu a zábavu. Ale tiež ceny áut a náklady na ich prevádzku, vrátane cien benzínu.

A ktoré mestá sú na opačnom konci rebríčka, teda najlacnejšie na život? Podľa EUI je to tento rok bývalé kazašské hlavné mesto Almaty. Tesne pred ním sa umiestnil nigérijský Lagos, indický Bangalúr, pakistanské Karáči a Alžír v Alžírsku.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.