Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Túto chorobu má 8 z 10-tich Slovákov!

Liečbe sa však väčšina z nich vyhýba.

8 z 10-tich Slovákov trápia žily na nohách!

Väčšina však návštevu lekára odkladá. Pritom nejde len o estetický problém, ale aj o oficiálnu diagnózu. Okrem toho, problémy so žilami sa stále viac týkajú mladých ľudí.

"Návštevu lekára netreba zbytočne odkladať, prevencia a včasná liečba mu pomáhajú buď predísť alebo aspoň spomaliť jeho vývoj," povedala všeobecná lekárka Diana Ganajová. Slováci podľa jej skúseností uprednostňujú samoliečbu voľnopredajnými doplnkami či mastičkami, čo je považované za zlé rozhodnutie.

Zanedbanie problémov so žilami môže viesť nielen k poškodeniu kože alebo až k pľúcnym embóliám.

Problémy so žilami spôsobuje neovplyvniteľná dedičnosť a ovplyvniteľný nesprávny životný štýl. Treba sa preto vyhýbať sedavému spôsobu života, dlhej práci postojačky, nesprávnemu sedeniu a tiež dbať na hmotnosť i dostatočnú konzumáciu vlákniny. Negatívne na žily na nohách vplýva aj chôdza na vysokých podpätkoch, tesné oblečenie, častá zápcha, fajčenie, užívanie antikoncepcie alebo hormonálnej liečby.

Liečba žíl na nohách je celoživotná. V prvých štádiách sa používa kompresívna liečba pomocou sťahujúcich obväzov a pančúch. V prípade, že vzniknú kŕčové žily, treba ich ošetriť chirurgicky.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.