Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pijete minerálky? Striedajte ich!

65 litrov – toľko vody vypije ročne jeden Slovák!

Slovensko je krajina veľmi bohatá na zdroje liečivej a minerálnej vody. Aj preto tu nie je možné nájsť dve identické minerálne vody s rovnakým zložením.

Celkovo je na Slovensku až 122 uznaných zdrojov liečivej a minerálnej vody, z čoho sa 23 plní do obalov ako prírodná minerálna voda. Je to dvakrát viac ako v susednom Česku.

"Minerálna voda tak, ako bola získaná na zdroji, nesmie byť podrobená žiadnej úprave okrem oddeľovania nestabilných zložiek, povolenými metódami za presne stanovených podmienok,"vysvetlila výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd – Lucia Morvai.

Dnes sa na Slovensku plní (okrem minerálnych) ďalších cca 40 značiek pramenitých, dojčenských a balených pitných vôd. Výrobe sa venuje približne 30 výrobcov.

Priemerný Slovák vypije ročne približne 65 litrov minerálnej a pramenitej vody a 25 litrov ochutenej minerálnej a pramenitej vody. V Českej republike je spotreba balenej vody 48 litrov na obyvateľa, Taliani vypijú ročne takmer 190 litrov balenej vody.

"Posledné roky sa záujem slovenských spotrebiteľov o pitný režim a správnu hydratáciu zvýšil. Je to obraz celosvetového trendu, podporený silnou propagáciou zdravého životného štýlu. Slováci nie sú výnimkou a čoraz viac siahajú po minerálnej aj pramenitej vode," skonštatovala Morvai.

Vo všeobecnosti platí, že minerálna voda by nemala prekročiť 30 až 50 % z celkového denného príjmu vody a je dobré ju striedať. "Nie z dôvodu nadmerného zaťaženia organizmu minerálnymi látkami, ale preto, že každá minerálna voda má výnimočné zloženie, ktoré má rôzne priaznivé fyziologické účinky na ľudský organizmus. A na Slovensku si máme naozaj z čoho vyberať," vysvetlil gastroenterológ Peter Minárik.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.