Pštrosie vajce prestáva byť v slovenskej kuchyni výnimočnou ingredienciou. Podľa slov Anny Kohutkovej zo Zoologickej záhrady v Bojniciach môže vážiť bezmála 1,5 kilogramu, pričom sa natvrdo uvarí za 60 až 90 minút. Naje sa z neho 8 až 10 ľudí a dokáže nahradiť cca 24 slepačích vajec.
Zdobenie vajec
História zdobenia vajec siaha pravdepodobne až do obdobia praveku, neskôr sa zvykli maľovať v Egypte či Perzii. "V období pôstu ešte naši predkovia nemohli jesť mäso ani vajíčka. Keďže v tomto období začali sliepky veľa znášať, vajca uvarili, lebo vydržali dlhšie a farbili si ich načerveno. Tieto sa dávali kúpačom a ozdobené vyfúknuté slúžili ako kraslice," prezradila Kohutková.
Kraslice už podľa nej nie sú "doménou" len slepačích vajec, po novom sa už robia aj z vajec pštrosa, ale aj nandu pampového. "Dá sa s nimi lepšie pracovať, keďže majú väčšiu plochu. Vyzerá to aj veľmi pekne."
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com