Už čoskoro by sa v slovenských reštauráciách mohol podávať bez hrozby pokuty.
Tatársky biftek, "Tatarák", je tepelne neupravené surové mäso podávané s vajíčkom a koreninami. Terajšia vyhláška o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania ho zakazuje podávať.
Ministerstvo zdravotníctva však navrhlo tento zákaz zrušiť a to s platnosťou od mája 2017.
Podávanie "tataráku" ovplyvnia konkrétne pravidlá. Na jeho prípravu sa bude musieť použiť vopred zmrazené mäso. Podávať sa bude musieť bezprostredne po príprave.
Prevádzky, ktoré chcú ponúkať tatársky biftek, to pritom musia vopred oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. V jedálnom lístku nesmie chýbať informácia, že také mäso, ale aj tepelne neupravené ryby či vajcia, sa neodporúčajú konzumovať deťom, tehotným a dojčiacim ženám, ale aj osobám s oslabenou imunitou.
Biftek, tepelne nespracované mäso, môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v niektorých prípadoch hrozí aj riziko potratu.
Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com