Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Stratili ste kľúče od bytu? Nerobte paniku!

Keď pustíte kľúč z dohľadu, môžete sa s ním vlastne rozlúčiť – už nie je bezpečný.

Keď nemôžete nájsť kľúče od bytu, nepodliehajte panike, nejde o neriešiteľnú vec. Človek by v takej situácii mal urobiť nasledovné: "Musí zachovať najmä pokoj a chladnú hlavu. Znovu prehľadať všetky vrecká a priehradky, spomenúť si, kedy s kľúčmi naposledy manipuloval, a možno ich nakoniec na nejakom najmenej pravdepodobnom mieste objaví," radí Daniel Gregor zo spoločnosti FAB.

Ak existuje možnosť, že ste kľúče stratili v autobuse, na stanici alebo v obchode, treba sa čo najskôr skúsiť opýtať tam. "Zákon ukladá, že všetky nájdené kľúče, ale aj peňaženky alebo doklady by ich nálezca mal odovzdať na oddelení strát a nálezov na príslušnom magistráte alebo obecnom úrade – aj tam môžete skúsiť zavolať," doplnil Gregor.

Ak je jasné, že ste kľúče stratili a náhradné nemáte, treba zavolať zámočníka.

"Určite nie je dobré obrátiť sa hneď na prvého, ktorý sa vám objaví pri hľadaní na Google. Bezpečnejšie je zavolať si do niektorého z autorizovaných servisných zámočníctiev danej značky. V žiadnom prípade sa nepokúšajte otvárať dvere sami, pretože by ste mohli zámku aj dvere zničiť," upozornil Gregor.

Zámočníkovi sa pritom treba preukázať dokladom totožnosti. V prípade straty kľúčov odporúča Gregor ich výmenu. Privyrobenie strateného kľúča môže byť podľa neho nebezpečné. "Nikdy na podobnú ponuku nepristupujte, nič nie je nebezpečnejšie. Nikdy nemôžete vedieť, v koho rukách váš stratený kľúč skončil, takže riziko vykradnutia bytu je skutočne obrovské."

Človek by mal mať stále na pamäti, že len čo dá kľúč raz z ruky a pustí ho z dohľadu, môže sa s ním vlastne rozlúčiť – už nie je bezpečný," uzavrel Gregor.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.