Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Bylinky a koreniny pre zdravie

Viete si predstaviť guláš bez majoránky alebo perník bez škorice? Pri varení prisypávame koreniny a bylinky tak, aby sme jedlo čo najlepšie ochutili. Neuvedomujeme si, že vlastne robíme aj niečo pre svoje zdravie. Po prečítaní tohto článku sa na bylinky a koreniny budete pozerať inak :-).

Čierne korenie Asi najbežnejšie korenie, ktorého dáme aspoň štipku do každého jedla, je čierne korenie. Možno ste nevedeli, ale jeho štipľavá chuť stimuluje chuť do jedla, takže opatrne s ním, ak sa snažíte schudnúť. Ale zároveň zabraňuje nadúvaniu, má protizápalové a do istej miery aj anestetické účinky. Niektorí tvrdia, že dokáže spomaliť rast rakovinotvorných buniek v prsníkoch. Čierne korenie ale nie je vhodné pre každého. Vyhýbať by sa mu mali ľudia, ktorí trpia chronickými zažívacími ťažkosťami.

Majorán Guláš bez majoránu snáď ani nie je gulášom. A nemusíte sa báť prisypať ho naozaj hojne. Má totiž upokojujúce účinky, takže je vhodným prírodným liekom pre ľudí, ktorí trpia stresom, depresiami ale napríklad aj migrénami.

Bazalka Keď sa povie bazalka, asi si každý predstaví talianske jedlo. Bylinka sa dá bežne zohnať a dopestovať aj u nás, takže po nej siahnite, ak potrebujete upokojiť. Pôsobí totiž blahodarne na nervovú sústavu, ale aj na obličky a naše trávenie.

Zázvor Po zázvore už určite siahol každý, koho skolila chrípka či prechladnutie. V lete zase super osvieži zázvorovo-citrónová limonáda. A robíte dobre, ak ho používate počas celého roka. Zázvor totiž obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú preventívne aj proti rakovine.

Klinček Klinčeky si asi väčšina z nás spája so zimným obdobím, hlavne vianočným, kedy sa jeho vôňa šíri z perníkov, medovníkov či vareného vína. Skúste nájsť jeho využite aj počas roka. Obsahuje totiž železo, vitamín C a omega-3 mastné kyseliny, čo je dobré pre náš krvný obeh a srdce.

Škorica Aj škoricová vôňa je typickou vianočnou, ale po škorici určite siahnite aj mimo týchto sviatkov, hlavne ak ste cukrovkári. Vedci totiž robili výskum, počas ktorého podávali ľuďom s cukrovkou druhého typu jednu čajovú lyžičku škorice denne. Počas 40-tich dní sa im znížila hladinu cukru v krvi až o 20 %. Ďalšie štúdie zase ukázali, že ľudia, ktorí žujú škoricové žuvačky alebo si aspoň raz denne pričuchnú k tomuto koreniu, dokážu myslieť jasnejšie a pomáha to ich dlhodobej pamäti.

Muškátový oriešok Má podobné účinky ako škorica – teda dokáže znižovať hladinu cukru v krvi. Mal by byť teda súčasťou jedla každého diabetika. Navyše pomáha uvoľňovať inzulín zo slinivky brušnej, kde sa tvorí a odkiaľ pri cukrovke neodchádza. A napomáha aj správnemu fungovaniu obličiek, čo je pri cukrovke tiež veľmi dôležité.

Tymián
Tymián, okrem skvelej chuti, pomáha pri chronických zápaloch žalúdka, pri hnačke a kašli. Takisto zmierňuje nadúvanie. Niekedy sa píše, že tymián je prírodné antibiotikum.

Zdroj: casprezeny.azet.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.