Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Viete, čo je to canicross?

Ten, kto sa chce venovať canicrossu, teda behu so psom v záprahu, by mal vedieť, že psa k behu nemotivujú ľudské dôvody. "Pes nebehá preto, aby schudol, zlepšil si kondíciu či urobil osobný rekord, pes behá preto, že má z toho radosť. Preto ak budeme psa k behu nútiť, i keď už nebude vládať, spojí si to s negatívnym zážitkom a nebude chcieť behať v záprahu vôbec," upozorňuje odborníčka na canicross Jana Mareková.

Tým, ktorí chcú začať s canicrossom, odporúča navštíviť najskôr spoločný tréning, ktorý vedie skúsený inštruktor. "Poradí, ako správne so psíkom trénovať, takisto pomôže s výberom správneho postroja pre psíka," vysvetlila Mareková.

Veterinárny lekár Pavol Čech radí, že najvhodnejšími plemenami pre canicross sú behavé poľovnícke plemená. "Naopak, úplne nevhodné sú spoločenské plemená, ktoré berú venčenie naozaj iba ako prechádzku," zdôraznil. Canicross však nie je vhodný pre šteňatá, preto je potrebné počkať minimálne do jedného roku zvieraťa.

Čo sa intenzity tréningu týka, odporúča Mareková behať so psom v záprahu maximálne 3 až 4 razy do týždňa. Radí zároveň vyberať úseky bez asfaltu, ktoré možno obmieňať, aby psa nezačali nudiť. Dôležité je tiež dávať pozor na tempo, malo by vždy korešpondovať so silami psa. "Natrénovanému psíkovi nerobí problém urobiť v ťahu v postroji aj 15 – 20 km. Na začiatku sa však treba uspokojiť s tým, ak pes pekne pracuje na dvoch, troch kilometroch a postupne predlžovať vzdialenosti a skracovať prestávky," vysvetlila.

Podľa Čecha platí jednoduchá zásada, beh musí v prípade oboch, psa aj jeho pána, viesť k radosti, nie k vyčerpaniu. "Nakoľko psy sa potia iba na vankúšikoch labiek a ochladzovať sa dokážu iba jazykom, treba myslieť na to, že pri takom obrovskom výkone, akým canicross nepochybne je, sa veľmi rýchlo prehrejú, dokonca aj v chladnejších mesiacoch," upozornila odborníčka.

"Už teplota nad 15 stupňov je pre psov pri behu vysoká. V jarných a letných mesiacoch je preto potrebné robiť si častejšie prestávky a umožniť psovi častejšie sa napiť, prípadne namočiť sa," uviedla.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.