Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Viete, kde sú ľudia k sebe mimoriadne slušní? V saune! ;-)

Príjemné teplo, ženy a muži v plachtách, drevené lavice a vonku ľadová voda na osvieženie!

To sú benefity sauny, ktorá si aj na Slovensku v ostatných rokoch získava veľkú obľubu. Môžu za to tiež jej pozitívne účinky na telo a duševnú pohodu.

Svoje urobili aj relaxačné a wellness centrá, ktoré ponúkajú najrôznejšie druhy sáun – parnú saunu, infrasaunu, fínsku saunu s nárazmi pary, keď sa polejú rozpálené kamene, švédsku suchú saunu alebo saunu, sa v teple vdychujú vonné soli. Aj v tomto prípade však platí – všetko s mierou!

Niektorí si pamätajú na zábery z klasických sovietskych a ruských filmov, v ktorých sa muži v „bani“ plnej pary navzájom šľahajú metličkami a nahí sa potom so smiechom vyváľajú v snehu.

Fíni v rokoch 1999 až 2010 organizovali adrenalínovú súťaž pod názvom Sauna World Championship. Jej účastníci museli mať osvedčenie od lekára, že sú fit a vysokú teplotu vydržia. Súťažiaci začínali pri 110-ich stupňoch Celzia a každých 30 sekúnd prilievali do rúry vodu. Vyhral ten, kto zo sauny odišiel posledný. Bohužiaľ, v roku 2010 dvaja finalisti precenili svoje sily. Fín skončil v nemocnici a Rus zomrel.

Pobyt v saune je veľmi užitočný pre ľudí, ktorí nemajú problémy so srdcom, horúčku, infekčné ochorenie, virózy, zápaly, strach a z uzatvoreného priestoru. Budúce mamičky alebo tí, ktorí podstúpili operačný zákrok a ich koža sa zotavuje, by však mali chodenie do sauny prekonzultovať s lekárom.

Saunovanie dokáže výborne prečistiť lymfatický systém tým, že sa počas potenia vyplavia z tela toxíny. Teplo tiež prehrieva tkanivá a stuhnuté svalstvo.

Hovorí sa, že ľudia v saune vedú zdvorilé rozhovory a sú k sebe veľmi slušní. Veď, skúste niekomu vynadať v 100-stupňovej teplote! 😉

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.