Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Počuli ste už o diéte 6:1?

Britská dietetická asociácia zverejnila zoznam diét, ktorým by sa ľudia mali v roku 2017 „oblúkom“ vyhnúť.

Napriek tomu, že za ich propagáciou stoja známe osobnosti, tieto spôsoby chudnutia nie sú zdravé a míňajú sa účinku.

CLEAN EATING znamená konzumáciu potravín, ktoré nie sú chemicky spracované. Cieľom je eliminovať rafinovaný cukor, vylúčiť lepok, obilniny aj mliečne výrobky. Ide o takzvanú raw, teda surovú stravu, ktorej fanúšičkou je aj americká herečka Jesicca Alba. Odborníci na zdravú výživu však v tejto súvislosti varujú pred vznikom orthorexie. Tá sa prejavuje postupným odmietaním aj takých jedál, ktoré telu neškodia (celozrnné výrobky, ovocie alebo mliečne produkty).

Americká televízna hviezda Kim Kardashian je veľkou a neskrývanou fanúšičkou TABLETIEK NA CHUDNUTIE, ktoré pod prívlastkom „doplnok stravy“ sľubujú redukciu prebytočných tukov v tele, ako aj potlačenie chuti do jedla. Avšak, aj v prípade, že vám lieky tohto druhu predpíše lekár, môžu sa počas ich užívania prejaviť nepríjemné vedľajšie účinky, najmä hnačky a nevoľnosť.

DETOXIKAČNE ČAJE alebo stále populárnejší „teatox“, to je forma chudnutia veľmi rozšírená najmä vo svete áčkových celebrít, napríklad v zastúpení speváčky Britney Spears. Odborníci sú však skeptickí, podľa nich ide o klamlivú reklamu a detoxikácia organizmu za pomoci čajov môže mať za následok výraznú stratu vody v tele, poškodenie čriev alebo nepríjemné nadýmanie. Navyše, neexistuje žiadny dôkaz, že táto diéta skutočne funguje.

6:1, to je diéta, ktoré odporúča napríklad Chris Martin, líder kapely Coldplay. Jej podstata spočíva v rozdelení týždňa na 6 dní, keď človek je „normálne“ a jeden deň, počas ktorého absolvuje 24-hodinový detox bez jediného sústa potravy. Odborné hlasy však upozorňujú na únavu a zlú náladu, ktoré sa s takmer 100%-nou istotou v rámci tejto diéty dostaví, nehovoriac o tom, že celý deň bez jedla výrazne zníži produktivitu človeka.

Zdroj: novinky.cz

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.