Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, vyberte si tmavú s vysokým obsahom kakaa.
Tmavá čokoláda a krvný tlak sa kamarátia!
Môže za to bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Potvrdil to výskum Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave.
"Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky – epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch," vysvetlila Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.
Potvrdilo sa tiež, že má epikatechín pozitívny vplyv na červené krvinky.
Výskum ďalej odhalil, že mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Rovnako, že mlieko môže znižovať vstrebávanie epikatechínu. "Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka," uzavrela Bernátová.
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com