Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pozor na blikajúci stromček, vášho psíka môže desiť!

Sviatočná atmosféra spôsobuje aj štvornohým miláčikom.

Vianočný stres a obezita sa týkajú aj štvornohých miláčikov!

Maškrtami im škodíme, blikajúci vianočný stromček, intenzívne upratovanie a úzkostliví majitelia, to všetko môže psíkov vydesiť. Upozornila na to veterinárna lekárka Dominika Kališová s tým, že aj deti sa počas Vianoc správajú inak. Keďže pes netuší, prečo sa tieto zmeny dejú, môže pociťovať stres a úzkosť.

Pes v strese sa podľa Kališovej začne schovávať, hlasno šteká, môže vykonávať potrebu priamo doma, začne ničiť nábytok alebo iné veci v domácnosti. "Pes je navyknutý na svoj denný režim. Má potrebu pútať na seba pozornosť a ak všetko ide ako hodiny, má pocit bezpečia. Ale na Vianoce sa každý správa nejako zvláštne. Do domu prichádza mnoho návštevníkov, nosia podivné škatule a všade to rozvoniava výborným jedlom. Na stole sú všakovaké dobroty. Počas Vianoc by ste mali ustrážiť kilogramy nielen sebe a rodine, ale aj štvornohým priateľom," odporúča Kališová.

"Obezita nie je len kozmetický problém, ako si mnohí nahovárajú. Majitelia by preto nemali podľahnúť pokušeniu a psy neprekrmovať. Naopak, mali by jedálniček patrične prispôsobiť," povedala.

Na margo vianočných darčekov Kališová uviedla, že nejaká aktívna hračka psíka poteší. "Nezabudnite ho pohladkať a zachovať rutinu, ktorú k svojmu pohodliu potrebuje," podotkla.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.