Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ako dlho môžete skladovať otvorenú majonézu?

Nesprávne skladovanie vianočných „chuťoviek“ môže spôsobiť zdravotné komplikácie!

Na potravine, ktorá si vyžaduje chlad, sa napríklad môžu pomnožiť mikroorganizmy a plesne, tie nie vždy jedlo viditeľne zmenia, a tak si to konzument nemusí všimnúť. Na túto skutočnosť upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Hotové či rozpracované jedlá treba skladovať pri teplote nula až štyroch stupňov Celzia," radí Mikas. Platí to aj pre otvorené majonézy, studené omáčky a dressingy, ktoré je dobré spotrebovať do 48 hodín. Cestovinové či zeleninové šaláty by mali byť v chladničke pri rovnakej teplote maximálne 12 hodín, studená kuchyňa ako chlebíčky bagety a misy asi šesť hodín a zákusky 24 hodín.

Ide ale o odporúčaný čas skladovania, podľa ÚVZ SR nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny môžu vydržať dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

Svoje pravidlá má aj zohrievanie už uvarených jedál uskladnených v chladničke. "Odporúčam odobrať iba také množstvo, ktoré po zohriatí celé skonzumujete," povedal Mikas. Polievky, mäso či omáčky radí zohriať na teplotu 80 stupňov Celzia, treba to dôkladne premiešať po dobu dvoch až troch sekúnd.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.