Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prihovárate sa deťom maznavým hlasom?

A myslíte si, že robíte dobre?

Sú rozkošné, chceme ich stískať a popritom sa im maznavo prihovárať. Frekvencia zdrobnenín, ktoré používame, keď „sa rozprávame“ s bábätkom a dieťaťom, je vysoká a reč dospelého človeka sa razom mení na akési „bľabotanie“. Je to však správne?

Podľa magazínu Conversation, ktorý sa opiera o vedecké dôkazy, je maznavá reč zo strany dospelých v rámci vývoja detí dôležitá. Detská reč je rozlíšiteľná vďaka kratším vetám, infantilným slovám, zdrobneninám, inému rytmu, intonácii a odlišný je aj spôsob, aký sa používajú emócie.

Z tohto hľadiska sú veľmi dôležité najmä zvuky, ktoré sú s takouto rečou spojené. Zveličovanie a predĺženie slov je to, čo pomáha jazykovému vývoju. Ak napríklad matka kladie silný dôraz na samohlásky, čiže natiahne tú časť slova, kde sa vyskytujú, môže to deťom pomôcť získať väčšiu slovnú zásobu. Sú totiž schopné rozlíšiť hlásky.

Vedci tiež zistili, že spôsob, akým sa rozprávame so zvieratami, sa líši od spôsobu, akým sa prihovárame deťom. Zvyšujeme emócie aj výšku hlasu, no nepreháňame to so samohláskami tak, ako keď slová adresujeme malým deťom. Čím viac rodičia predlžujú samohlásky a zvyšujú výšku hlasu, tým viac bábätká „bľabocú“. A čím viac slov deti počujú, tým rýchlejšie sa ich slovná zásoba rozrastie. Najúčinnejšie je to však vtedy, keď rodič hovorí s dieťaťom osamote, bez ďalších dospelých alebo detí naokolo.

Zdroj: dobrenoviny.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.