Na dlhé zimné večery ku káve alebo čaju určite poteší.
V prípade, že slivky nepatria medzi vaše obľúbené ovocie, môžete ich pokojne nahradiť iným, ktoré kvalitnejšie pošteklí váš žalúdok. Aj keď je kombinácia slivka a mak typická pre kysnuté koláče, v tomto prípade tvorí základ šľahačková smotana.
Ingrediencie:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 120 gramov trstinového cukru
- 3 celé vajíčka
- 250 gramov hladkej špaldovej múky
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 50 gramov sekaných mandlí
- 3 polievkové lyžice mlieka
- Štipka soli
- ½ prášku do pečiva
- 500 gramov sliviek alebo iného ovocia
Ingrediencie na mrveničku:
- 40 gramov mletého maku
- 40 gramov masla
- 60 gramov trstinové cukru
- 30 gramov strúhanky
POSTUP
Cesto: Z bielkov a so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Odložte ho do chladničky. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do polotuhej zmesi, pridajte trstinový cukor aj vanilkový extrakt. Citlivo a po jednom primiešajte žĺtky. Pridajte múku s práškom do pečiva a mlieko. Na záver nahrubo nasekané mandle a jemný vyšľahaný sneh z bielkov.
Cesto nalejte do stredne veľkého plechu, ktorý ste si vopred vystlali papierom na pečenie. Celý povrch koláča pokryte slivkami rozpolenými na dve časti a pečte cca 20 minút pri teplote 170°C.
Mrvenička: Z maku, cukru, strúhanky a masla si pripravte mrveničku a posypte ňou predpečený koláč. Dopečte ešte ďalších 25 minút.
Hotovo 🙂 Dobrú chuť!
Zdroj, Foto: kamzakrasou.sk