Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Máte chuť na niečo dobré? Upečte si slivkový koláč s makovou mrveničkou :)

Na dlhé zimné večery ku káve alebo čaju určite poteší.

V prípade, že slivky nepatria medzi vaše obľúbené ovocie, môžete ich pokojne nahradiť iným, ktoré kvalitnejšie pošteklí váš žalúdok. Aj keď je kombinácia slivka a mak typická pre kysnuté koláče, v tomto prípade tvorí základ šľahačková smotana.

Ingrediencie:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 120 gramov trstinového cukru
  • 3 celé vajíčka
  • 250 gramov hladkej špaldovej múky
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 50 gramov sekaných mandlí
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • Štipka soli
  • ½ prášku do pečiva
  • 500 gramov sliviek alebo iného ovocia

Ingrediencie na mrveničku:

  • 40 gramov mletého maku
  • 40 gramov masla
  • 60 gramov trstinové cukru
  • 30 gramov strúhanky

POSTUP

Cesto: Z bielkov a so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Odložte ho do chladničky. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do polotuhej zmesi, pridajte trstinový cukor aj vanilkový extrakt. Citlivo a po jednom primiešajte žĺtky. Pridajte múku s práškom do pečiva a mlieko. Na záver nahrubo nasekané mandle a jemný vyšľahaný sneh z bielkov.

Cesto nalejte do stredne veľkého plechu, ktorý ste si vopred vystlali papierom na pečenie. Celý povrch koláča pokryte slivkami rozpolenými na dve časti a pečte cca 20 minút pri teplote 170°C.

Mrvenička: Z maku, cukru, strúhanky a masla si pripravte mrveničku a posypte ňou predpečený koláč. Dopečte ešte ďalších 25 minút.

Hotovo 🙂 Dobrú chuť!

Zdroj, Foto: kamzakrasou.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.