Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pijete džúsy? Je váš obľúbený pomarančový?

Džúsy a nektáre môžu byť vhodnou náhradou ovocia a zeleniny.

Ročne sa na svete vypije viac ako 38 biliónov litrov džúsov a nektárov!

Najsilnejším regiónom je v tejto súvislosti Európa, v rámci ktorej má najvyššiu spotrebu Nemecko. Medzi popredných konzumentov džúsov patria aj Francúzi, Poliaci, Španieli a Briti. Čo sa týka Slovenska, za európskym priemerom zaostáva, napriek tomu, že Slováci častejšie siahajú po 100%-ných džúsoch.

Zo širokej ponuky džúsov a nektárov je nielen pre Slovákov , ale vo všeobecnosti v rámci Európy, najobľúbenejší pomarančový. Nemci, Rakúšania a Poliaci majú v obľube jablkový, v Španielsku zase ananásový a broskyňový.

Pri kúpe džúsu si my, Slováci, vyberáme najčastejšie škatuľkové balenie a to vo viac ako 80%-ách prípadov. Väčšina z nás (76,5%) si ho zvykne vychutnať v pohodlí domova, zvyšok zase v rámci objednávky v kaviarni alebo v reštaurácii.

Podľa nariadenia EÚ musí 100%-ný džús obsahovať výlučne minerálne látky, vitamíny a prísady, ktoré sú prísne regulované právnymi normami, bez pridania cukrov a konzervantov. Čo sa týka džúsu z koncentrátu, jeho výroba sa sústreďuje na odparovanie vody z lisovaného ovocia alebo zeleniny. Na záver sa do koncentrátu pridá rovnaké množstvo vody, aké bolo na začiatku odparené. Výsledkom je džús s porovnateľnou chuťou, vôňou, nutričnými hodnotami, navyše, extrahovaný priamo z ovocia.

Džúsy a nektáre môžu byť vhodnou náhradou ovocia a zeleniny predovšetkým pre vyťažených dospelých, pre detí a rovnako pre mládež. Sú tiež výbornou voľbou pre doplnenie pitného režimu.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.