Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pravidlá gentlemanov, ktorými sa dnes (NE)riadime

V minulosti sa páni riadili pravidlami, ktoré už v dnešnej dobe nie sú pre každého muža samozrejmosťou. Pritom nejde o žiadne zázraky, ale maličkosti, ktorými by ohúrili nejednu ženu. Takže, páni, čítajte a inšpirujte sa :-).

Postavili sa, keď žena vstúpila do miestnosti Pred niekoľkými rokmi sa muži postavili na dôkaz rešpektu zakaždým, keď do miestnosti vstúpila žena, niekto významný alebo starší človek. Prejavoval tým úctu a pokoru. V upravenej podobe to vidíme u väčšiny aj dnes. Väčšina mužov sa, našťastie, postaví, keď do kancelárie vojde hosť, s ktorým má dohodnutú schôdzku, aby ho privítal a prejavil tak úctu.

Chodili vedľa ženy bližšie k ceste Dôvod? Úplne prozaický – aby ochránili ženu pred nechcenou spŕškou vody od auta, ak je nepriaznivé počasie. Toto pravidlo je dnes už takmer zabudnuté…

Podržali žene dvere Asi najznámejšie pravidlo a v minulosti aj praktické. Ženy totiž mali objemné sukne, ktoré si museli pridržať, takže muž vždy podišiel k dverám, otvoril ich a podržal. Dnes už ženy objemné sukne bežne nenosia (s výnimkou plesov), ale táto gentlemanská zdvorilosť určite poteší každé ženské srdce.

Usadili ženu k stolu Bežné bolo, že keď muž usádzal ženu k stolu, vysunul jej stoličku a pomohol jej sadnúť si. Žena sedela čelom do miestnosti, takže mala prehľad o dianí. Muž sa tak naopak mohol venovať iba žene, s ktorou sedel pri stole bez toho, aby ho niečo rozptyľovalo.

Muž si sadol až potom, ako si sadla žena Kým si sadol muž k stolu, počkal pri svojej stoličke dovtedy, kým nesedeli všetky ženy, ktoré s ním boli pri stole.

Nikdy nekritizovali jedlo, ktoré pre neho niekto uvaril Kritika jedla totiž znamenala urážku hostiteľa, ktorý si dal tú námahu a pripravil obed či večeru. Takže aj keď nechutilo, nechali si to pre seba.

Pomohli žene obliecť si kabát Jedno z pravidiel, ktoré môžeme dosť bežne vidieť v praxi aj dnes. Kedysi to bolo opäť aj veľmi praktické. Ženy totiž nosili tesné korzety, takže sa im ťažko hýbalo. Pomoc muža pri obliekaní bola v podstate takmer nevyhnutnosť. A dnes je to milá pozornosť.

Po schodoch chodili vždy za ženou Samozrejme, nie preto, aby jej pozerali na zadok :-), ale aby ju zachytili, ak by sa jej pošmykla noha a hrozilo by, že padne.

Uvoľnili svoje miesto na sedenie Muži uvoľnili svoje miesto žene, ak nebolo iné miesto na sedenie v autobuse alebo vo vlaku. V dnešnej dobe je žiadúce dodržiavať toto pravidlo aspoň pri starších ľuďoch a tehotných ženách.


Pomohli žene s taškami
Samozrejme, toto pravidlo neplatí pre dámsku kabelku, aj keď v dnešnej dobe v nej niektoré ženy zrejme nosia kamene :-).

Vždy zaplatili účet Gentleman nikdy nenechal za obed zaplatiť ženu. V dnešnej dobe toto pravidlo neplatí, pracujú obidve pohlavia, ale na prvom rande by mal peňaženku vytiahnuť muž.

Keď pršalo, podržali žene dáždnik Bolo bežné, že mladší podržal dáždnik staršiemu, muž žene a nevadilo mu, ak trochu zmokol.

Dali žene svoje sako Ak gentleman videl, že sa dáma trasie zimou, bolo bežné, že si vyzliekol sako a ponúkol jej ho.

Doviedli ju k autu alebo ku dverám Gentleman vždy doviedol dámu ku dverám alebo počkal, kým nasadne do auta. Dôvodom je, samozrejme, jej bezpečnosť a to, aby sa presvedčil, že sa o ňu nemusí báť.

Naslúchali ženám
Byť dobrým poslucháčom je totiž nevyhnutným predpokladom na to, aby ste boli aj dobrým rečníkom. Muži počúvali ženy, pretože ich chceli lepšie poznať a pochopiť.

Boli dochvíľni Hustá premávka nie je výhovorkou pre meškanie. Správni muži si naplánujú cestu/trasu/čas/hocičo tak, aby nenechali ženu čakať.

Neudreli ženu za žiadnych okolností
Pravému gentlemanovi by ani nenapadlo ženu udrieť – ani keby mu nabúrala jeho nové BMW :-).

Doba sa síce zmenila, ale základná slušnosť by mala byť samozrejmosťou. A obyčajné podržanie dverí, či odsunutie stoličky môže urobiť niekomu deň krajším. Ktoré pravidlo je top pre vás?

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.