Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Hurá! Zajtra si môžeme dopriať o hodinku spánku viac! :)

Až do 26. marca 2017 bude na našom území platiť zimný čas.

V noci zo soboty na nedeľu sa skončí stredoeurópsky letný čas. V nedeľu 30. októbra 2016 o 03.00 ráno stredoeurópskeho letného času (SELČ) si treba posunúť ručičky hodín späť na 02.00 stredoeurópskeho času (SEČ).

K letnému času sa na Slovensku vrátime v nedeľu 26. marca 2017.

Slovenská vláda nariadením z 1. februára 2012 schválila zavedenie letného času na Slovensku na roky 2012 až 2016. Vláda v Turecku rozhodla, že letný čas, ktorý v krajine platí od 27. marca 2016, bude platiť celoročne. Ankara svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že chce zvýšiť využívanie prirodzeného denného svetla a dodala, že zrušenie prechodu na "zimný čas" odporučilo ministerstvo energetiky a prírodných zdrojov.

V Rusku prešli v roku 2011 na stály letný čas. V októbri 2014 však nastala zmena a krajina opäť začala používať "zimný" čas.

Českí europoslanci Petr Šilar a Zuzana Roithová spustili kampaň proti rušeniu zmeny času. Iniciatívou For Only One Time sa chcú obrátiť na poslancov Európskeho parlamentu. Ich cieľom je zrušiť striedanie letného a štandardného stredoeurópskeho času a zaviesť v Českej republika a celej Európskej únii len jeden čas.

Myšlienka zmeny času, respektíve času, ktorý by šetril denné svetlo, sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet (v roku 1907) v eseji The Waste of Daylight (doslovný preklad: Mrhanie denným svetlom).

Zmena času pôsobí na ľudí veľmi individuálne. Odporcovia posúvania hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie letného a stredoeurópskeho času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Psychológovia v tejto súvislosti odporúčajú: relaxovať a dopriať si oddych.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.