Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Poznáte zlaté pravidlo prania?

Ako docieliť, aby nám oblečenie vydržalo čo najdlhšie?

Tiež sa s nedôverou pozeráte na staré slovenské filmy a na scény, v ktorých ženy perú v ľadovom potoku? Vďakabohu, že dnes máme automatické práčky! Prvá táka, pri ktorej nebolo treba stáť, zatiaľ čo prala, vznikla ešte v roku 1960.

Práčka patrí bezpochyby medzi najužitočnejšie vynálezy, o čom sa presviedčame vždy, keď znova a znova vyperie škvrnu na našom obľúbenom kúsku oblečenia. Čím častejšie však jednu vec perieme, tým viac je ohrozená „na živote“. Ako sa teda dá zabezpečiť, aby nám naše „srdcovky“ zo šatníka vydržali čo najdlhšie?

Zlaté pravidlo prania je: NARUBY a TRIEDIŤ. Triediť nielen podľa farby, ale aj podľa materiálu. Moderné automatické práčky majú programy nastavené aj s ohľadom na toto kritérium, od čoho sa ďalej odvíja dĺžka prania či otáčky pri žmýkaní. Aby sme sa poistili proti pofarbeniu oblečenia, je dobré vhodiť do bubna práčky špeciálny obrúsok, ktorý zachytí prebytočnú farbu vo vode. Farba skutočne vybledne pomalšie, ak budeme bielizeň zakaždým prať naruby. V galantériách možno zohnať aj šikovné sieťkované taštičky, v ktorých by sa mali prať jemné alebo tenké materiály, prípadne čipka.

Rovnako SUŠENIE oblečenia netreba podceňovať. Hoci by sa mohlo zdať, že mokrým kúskom urobia dobre priame slnečné lúče, opak je pravdou. S veľkou pravdepodobnosťou oslabia pevnosť a pružnosť látky, nehovoriac o tom, že ju „zbavia“ pôvodnej farby. V prípade, že zvyknete oblečenie sušiť na balkóne, stačí, ak ho prekryjete tenkou bielou plachtou. Najideálnejšou možnosťou je však miesto v tieni. Aj pri sušení je dôležité dodržať pravidlo naruby. A pozor na štipce. Nepripínajte ich tam, kde by mohli zanechať viditeľnú stopu. V prípade tričiek je to oblasť pod rukávmi, v prípade nohavíc oblasť pri členkoch.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.