Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Na očkovanie proti chrípke kašleme!

Očkovanie je pritom podľa slov odborníkov jediná účinná prevencia proti chrípke.

Záujem Slovákov o očkovanie proti chrípke už niekoľko rokov klesá!

"V uplynulej sezóne sa proti chrípke nechalo očkovať len 4,5 percenta obyvateľov a Slovensko tak naďalej zostáva na chvoste spomedzi krajín Európskej únie," vyjadrila sa docentka Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS. Na situáciu už odborníci upozornili dokonca aj poslancov Národnej rady (NR) SR.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30% a Slovensko sa zaviazalo dosiahnuť tento cieľ do roku 2017. Očkovanie proti chrípke WHO odporúča predovšetkým pre tehotné ženy (bez ohľadu na mesiac tehotenstva), deti vo veku od 6 mesiacov do 5 rokov, osoby 65-ročné a staršie, ale aj pre zdravotníckych pracovníkov.

"Negatívna publicita, ktorá sa s očkovaním v posledných rokoch spája, šírenie konšpiračných teórií v kombinácii so slabou výchovou a nedostatočnou komunikáciou o benefitoch očkovania, sú hlavnou príčinou nízkej miery zaočkovanosti proti chrípke na Slovensku," uviedol Pavol Šimurka, primár a prednosta Kliniky pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

Chrípka je akútne infekčné ochorenie vyvolané vírusom chrípky. Na chrípku je však možné sa pripraviť. "Mnohí ľudia používajú nešpecifické preventívne opatrenia, ktoré môžu znížiť riziko nákazy vírusom chrípky. Ide napríklad o zvýšený prísun vitamínov, dodržiavanie správnej životosprávy a podobne. Jedinou preukázateľne účinnou prevenciou chrípky je očkovanie," zhrnula docentka Krištúfková.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.