Ocenené mandľové maslo sa vyrába neďaleko Nitry, hoci nápad prišiel z Austrálie.
Slovenské mandľové maslo získalo prestížnu cenu Great Taste Awards 2016!
Súťaž je medzi „gastrokritikmi“ považovaná za udeľovanie Oscarov v gastronómii, pretože sa na nej v slepých ochutnávkach hodnotí výlučne chuť produktu.
Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z Austrálie. "Mandľové maslo som prvýkrát ochutnal v Austrálii, kde som aj žil. Chutilo super a presvedčilo ma najmä jeho široké využitie, či na sladko, alebo na slano," povedal jeho výrobca Dušan Plichta.
Na Slovensku ľudia poznajú a konzumujú skôr arašidové maslo. "Zložením je oveľa ťažšie na trávenie, má iný obsah mastných kyselín, a navyše, často je v komerčnej mase supermarketových potravín robené v kombinácii s cukrom a konzervantmi. Naopak, mandle sú z pohľadu alergií a intolerancií asi najbezpečnejšie orechy s vysokou hodnotou využiteľných proteínov i vlákninou," priblížil Plichta.
"Samozrejme, maslo nie je asi určené ľuďom, ktorí kupujú biele rožky, údeniny a rôzne komerčné sladkosti či sladké vody. Našimi zákazníkmi sú väčšinou ľudia, ktorí sa chcú stravovať zdravo a starostlivo si vyberajú, čo a kedy zjedia. Zaraďovanie zdravých tukov do jedálnička je celosvetový trend," zhrnul.
Porotu v súťaži Great Taste Awards 2016 tvorilo vyše 400 nezávislých odborníkov, kuchárov ocenených michelinskými hviezdami, gastrokritikov, prevádzkarov najznámejších reštaurácií a odborníkov na gastronómiu. Jedlá ochutnávali bez toho, aby videli ich obaly. Počas 49-tich dní ochutnali a hodnotili takmer 10-tisíc vzoriek. Toto ocenenie sa udeľuje od roku 1994.
Zdroj: TASR
Photo: pixabay.com