Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Revoluční Francúzi: Pre drogovo závislých zriadili špeciálne miestnosti!

Priestor nazývaný Gaia navštívi pravdepodobne 100 osôb denne.

Francúzska ministerka zdravotníctva a parížska primátorka už stihli navštíviť historicky prvú miestnosť v krajine, ktorá je vyčlenená pre drogovo závislých, na ktorý bude dohliadať zdravotnícky personál.

Priestor nazývaný Gaiasa nachádza v nemocnici Lariboisiere v 10-tom parížskom obvode. Otvorený pre verejnosť bude od najbližšieho piatku.

Ide o mimoriadne kontroverzný projekt, ktorý minulý rok presadila socialistická vláda v krajine, napriek snahám pravice zablokovať ho.

Miestnosť bude v 6-ročnej skúšobnej prevádzke a drogovo závislí si v nej môžu pod zdravotníckym dohľadom vpichnúť drogu, ktorú si sami priniesli. K dispozícii budú aj odborníci na drogové závislosti, aby sa predišlo predávkovaniu.

Predpokladá sa, že miestnosť s otváracími hodinami od 13:30 do 20:30 denne navštívi približne 100 osôb. Prítomných bude vždy minimálne šesť zamestnancov, z toho jeden lekár a jeden ochrankár.

Ministerstvo zdravotníctva pripomenulo, že "sanitárna situácia v prostredí užívateľov drog vo Francúzsku je veľmi znepokojujúca". Ministerka Marisol Tourainová preto označila zriadenie takejto miestnosti za "inovatívnu a odvážnu odpoveď na núdzový stav".

Podľa konzervatívnej opozície však toto opatrenie socialistickej vlády "trivializuje užívanie drog".

Ako pripomenul denník Le Parisien, Francúzsko sa týmto počinom zaradilo k desiatke krajín sveta, kde je dostupná podobná miestnosť pre drogovo závislé osoby. Od roku 1986 ju možno nájsť v Austrálii, Dánsku, Grécku, Holandsku, Kanade, Luxembursku, Nemecku, Nórsku, Španielsku aj vo Švajčiarsku.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.