Hnedé plody plné vitamínov sú obľúbenou jesennou maškrtou.
Nemusí byť nevyhnutne súčasťou nášho jedálnička, napriek tomu vie nášmu zdraviu pomôcť – gaštan. Stačí vraj objať strom a úbytok negatívnej energie pocítime okamžite.
Jesenné obdobie má mnoho príznačného, napríklad aj gaštany. Tie sú jednak príjemnou dekoráciou, ktorá umocňuje ročné obdobie prichádzajúce po lete, jednak chutným a zdravým osviežením jesenného jedálnička. Boli dokonca časy, keď sa gaštany, vďaka svojmu významu, používali ako naturálna renta, teda platidlo.
Gaštany sa hrdia prívlastkom vitamínová bomba. Obsahujú známy antioxidant tanín, vitamín C (rovnaké množstvo, aké nájdeme v citróne), ďalej železo, horčík, zinok, vápnik, draslík, fosfor, ale aj 10% bielkovín, vitamín E, K, B, karotén aj kyselinu pantoténovú. Ak si vyššie uvedené informácie rozmeníme „na drobné", konzumovať jedlé gaštany je dobré hneď z niekoľkých dôvodov:
- vďaka minimálnemu obsahu gluténu, cholesterolu a tuku sú vhodné v rámci diétneho režimu, ale aj pre diabetikov či celiatikov
- majú protizápalové aj protirakovinové účinky. Ocenia ich taktiež ľudia s kardiovaskulárnym ochorením, ale aj tí, ktorí majú reumatické ťažkosti, problémy s trávením, obličkami, pečeňou, činnosťou mozgu či krvným obehom.
- gaštany sú skvelou prevenciou pre vlasy a pleť
Zdroj: kamzakrasou.sk
Photo: pixabay.com