Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

5 najobľúbenejších mužských mien na Slovensku!

Aký vkus na mená majú slovenskí rodičia?

Vybrať "správne meno" pre dieťa nie je samozrejmosť, práve naopak, rodičia sa stanú navždy zodpovední za svoju voľbu. Pochopiteľne, že jeho výber reflektuje aktuálne trendy, avšak mnohé mamičky a oteckovia zohľadňujú aj charakteristiku, ktorá je ku konkrétnemu menu priradená.

Medzi päticu najobľúbenejších mien pre slovenských chlapcov a mužov patrí: ADAM, JAKUB, MICHAL, TOMÁŠ a SAMUEL. Akí sú jeho nositelia?

Meno Adam je hebrejského pôvodu a možno ho preložiť ako "človek stvorený z hliny" alebo "pozemšťan". Jeho nositeľ akoby sa narodil pod šťastnou hviezdou, je od prírody šikovný, s prehľadom si dokáže poradiť so životnými prekážkami. Šíri okolo seba dobrú náladu a keďže sa nezvykne vzdávať, okolie ho obdivuje a uznáva. Adam oslavuje meniny 24.12.

Voľný preklad pôvodom tiež hebrejského mena Jakub je "druhorodený" alebo "držiaci sa za pätu". Už odmalička prekvapuje svoje okolie výbornou pamäťou, veľmi ľahko sa učí nové veci, vie byť presvedčivý aj ctižiadostivý. Túži po sláve, je rád obdivovaný a vyžaduje si rešpekt. Z menej pozitívnych vlastností sa u neho zvykne prejaviť majetnícka povaha a žiarlivosť. Životné prehry znáša ťažko, keďže si dáva za cieľ byť vo všetkom najlepší. V kolektíve je vodca, v láske blázon, ktorý keď sa nudí, nemá problém viesť dvojitý život. Meno Jakub oslavujeme na Slovensku 25.7.

Hebrejské meno Michal, oslavované 29.9, znamená "Bohu podobný" alebo "ako Boh". Títo chlapci a muži sú vo svojej podstate dobrí ľudia, avšak komplikovaní, s vyšším egom než k svojmu životu potrebujú. Vedia sa správať povýšenecky, najmä vtedy, ak sa mi iní javia ako menej vzdelaní. Michalovia majú vlastný svet, často vedú filozofické úvahy sami so sebou a okoliu sa zdajú byť komplikovaní. Veľká spoločnosť im nerodí dobre, lepšie sa cítia medzi hŕstkou svojich priateľov. Zatiaľ čo malý Miško je egocentrik, takmer isto z neho vyrastie pokorný dospelý Michal.

Aj meno Tomáš je pôvodom hebrejské. Znamená "dvojča" a pripomíname si ho vždy 7.3. Najviac ho charakterizuje pracovitosť, dobrosrdečnosť a úprimnosť. Napriek tomu, že je prirodzeným vodcom, patrí medzi citlivé povahy a možno ho ľahko zraniť. V otázke lásky mu šéfuje naivnosť, preto keď sa sklame, zatrpkne. Nemá však vo zvyku ľutovať sa. Tomášovi rodičia vedia, že z neho vychovali muža, ktorý sa o nich postará, preto sú na neho právom hrdí.

Päticu najobľúbenejších slovenských mužských mien dopĺňa Samuel. Jeho pôvod, ako aj u predchádzajúcich mien, je hebrejský, pričom ho možno preložiť ako "Bohom vyslyšaný" či "meno Božie". Meniny oslavuje 26.8. Pre Samuela je typická tajuplnosť a viacero tvárí. Vie sa vášnivo zamilovať a všetky emócie prežíva veľmi intenzívne. Akým smerom sa bude vyvíjať jeho život, premýšľa odmalička a svojej predstavy sa málokedy vzdáva. Dospelý Samuel je láskavý, dôveryhodný, avšak neodpúšťa zradu.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.