Potrebovať budete základné ingrediencie a trochu voľného času.
Cestoviny patria bezpochyby medzi tie potraviny, ktoré sme si my, Slováci, za ostatných 20 rokov najviac obľúbili. O to, kto si ich uvaril ako prvý, vedú s Talianmi dlhoročné spory Číňania a Arabi.
Akokoľvek, pripraviť si dnes cestoviny v pohodlí domova nie je náročná záležitosť. Postačia 4 základné suroviny a čo si navaríte, si určite aj radi zjete! 😉
Čo však určite nerobte, cestoviny pri vkladaní do hrnca s vriacou vodou nelámte. V opačnom prípade zničíte ich skutočný tvar. Rovnako si ustriehnite množstvo vody v hrnci, pri jej nedostatku sa vám cestoviny s najväčšou pravdepodobnosťou zlepia. Ideálne je dodržať pomer liter vody na 100 gramov cestovín. Pripravujte ich výlučne z hladkej múky, prípadne zo semoliny, čo je múka z tvrdej pšenice, vďaka ktorej sa cestovinami najviac priblížite k ich talianskej „chuti“. Po dovarení ich neumývajte!
200 gramov hladkej múky
2 vajcia
1 čajová lyžička soli
Voda
Postup: Preosejte na doske múku. V strede vytvorte priehlbinu. Vložte do nej vajíčka, pridajte soľ, trochu vody a zamieste. Vzniknuté cesto vyvaľkajte a je to! 😉 Ďalej už stačí len vykrajovať.
Zdroj: kamzakrasou.sk; YouTube
Photo: pixabay.com