Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zakazujete deťom sladké? Chyba!

Tabu by mali byť jedine sladené nápoje.

Najmenší potrebujú aj tzv. rýchle kalórie, preto sa neodporúča im sladkosti úplne zakazovať!

Na túto skutočnosť by mali myslieť aj rodičia, ktorí majú doma školopovinné dieťa, ako upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Denná porcia by nemala byť väčšia ako 50 gramov a uprednostniť treba sladké pečivo, prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami," vyjadrila sa Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Sladené nápoje sú pre deti nevhodné. Obsahujú príliš veľa jednoduchých cukrov a zbytočne zvyšujú príjem energie, čo môže viesť k vzniku obezity.

Kvalitná desiata by mala pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, zo zeleniny a ovocia a nesladeného nápoja. "To všetko predstavuje zložky potravy, ktoré dodajú organizmu optimálne množstvo výživných látok, teda bielkovín, tukov, cukrov, ale aj vitamínov a minerálnych látok," vysvetlila Hamade.

Z minerálnych látok je pre vyvíjajúci sa organizmus najvýznamnejší vápnik, jeho zdrojom je mlieko a výrobky z neho, ako sú syry a jogurty. "Preto v rámci pestrosti stravy by mali rodičia zaradiť na desiatu aj mlieko a mliečne výrobky. Z výrobkov sú veľmi hodnotné tie probiotické a acidofilné," dodala Hamade.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.