Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pavol Demitra hrá nebeský hokej už 5 rokov!

V roku 2000 dostal prestížnu cenu Lady Byng Trophy pre džentlmenstvo a športový prístup

Dneškom uplynie dlhých päť rokov od tragickej leteckej udalosti, pri ktorej zahynul slovenský hokejista Pavol Demitra.

Pri ruskom meste Jaroslavľ sa 7. septembra v roku 2011 zrútilo lietadlo, na palube ktorého sa nachádzal celý tím Lokomotiv Jaroslavľ z KHL. Z osemčlennej posádky a 37 pasažierov prežili nehodu len 2 osoby. Jednou bol ruský útočník Alexander Galimov, ktorý utrpel popáleniny na 80%-ách povrchu tela, ale 12. septembra 2011 na ich následky zomrel. Prežil tak len palubný inžinier Alexander Sizov.

Stroj moskovských čartrových aerolínií Jak Servis sa zrútil bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošna. Sizov, jediný živý aktér tragédie, poprel, že by lietadlo počas osudného letu malo technické problémy. Testy lietadla Jak-42 potvrdili, že haváriu spôsobila chyba pilota. Po náraze do rádiomajáku sa lietadlo vzápätí zrútilo a v jeho troskách našlo smrť 44 ľudí. Pri páde lietadla zahynuli aj traja českí hokejisti Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.

Pri Jaroslavli zomrel v osudnú chvíľu aj Pavol Demitra. Obľúbený útočník zažil počas svojej bohatej kariéry množstvo hokejových úspechov, ale fanúšikovia a hokejová verejnosť si ho pamätajú aj z iných dojímavých okamihov. 9-teho mája v roku 2011 plakal, keď sa definitívne lúčil s reprezentačným dresom. O štyri mesiace neskôr za ním plakalo celé Slovensko a hokejový svet. Pri leteckom nešťastí zahynul príkladný športovec a otec dvoch malých detí.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom. V tamojšom klube z neho vyrástol komplexný hokejista. Profesionálnu kariéru začal v Dukle Trenčín v sezóne 1992/93. Hneď po nej odišiel do NHL, keď ho v roku 1993 draftovala Ottawa. V roku 2000 dostal prestížnu cenu Lady Byng Trophy pre džentlmenstvo a športový prístup. K oceneniu sa viaže aj dojímavý moment, ktorý dokazuje jeho veľké srdce. V záverečnom zápase sezóny 1998/99 sa niekoľko sekúnd pred koncom, pri súperovej hre bez brankára, rútil so Scottom Youngom k prázdnej bránke Los Angeles. Gól by mu zabezpečil 90. bod a týmu prémiu 500.000 amerických dolárov. Demitra však prihral Youngovi, ktorému by jeho 25-ty presný zásah priniesol 300.000 amerických dolárov. Strelu Younga však zablokoval obranca Jaroslav Modrý a tak sa z prémie napokon netešil nikto.

Pavol Demitra bol skutočne príkladným reprezentantom. V roku 1999 sa stal absolútnym víťazom ankety Zlatý puk pre najlepšieho slovenského hokejistu. Reprezentačnú kariéru ukončil po majstrovstvách sveta 2011, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach.

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) uviedlo 20. apríla v roku 2012 pred duelom národného tímu s Českom Paľa Demitru do Siene slávy in memoriam. Pred úvodným buly sa na štadióne Ondreja Nepelu odohral krátky slávnostný ceremoniál, počas ktorého prevzala slávnostný dres a certifikát Demitrova manželka Majka. Na jeho počesť po ňom pomenovali základnú školu v Dubnici nad Váhom a v Trenčíne hokejový štadión. O Demitrovi, hráčovi s číslom 38 na drese, vznikol aj dokumentárny film 38 – Filmová pocta hokejovej legende.

Trenčín, miesto odpočinku Paľa Demitru.

Zdroj: teraz.sk; YouTube

Photo: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.