Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Odkaz pre dojčiace mamičky: Kašlite na diéty!

O dojčení koluje viacero mýtov, napríklad, že dojčiaca mamička by mala jesť za dvoch.

Nevhodné diéty a stres môžu u novopečených mamičiek spôsobiť problémy s dojčením, v niektorých prípadoch aj jeho predčasné ukončenie

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dojčiť bábätká aspoň do pol roka ich života. Mamičky, ktoré aktuálne dojčia, a snažia sa o rýchly návrat k pôvodnej hmotnosti, však odborníci varujú pred diétami.

"Mnohé mamičky dnes preferujú špecifické formy stravovania, ako je vegetariánska a vegánska strava, či rôzne podobné typy jednostranných stravovacích návykov. Druhým extrémom sú matky, ktoré si doprajú nevhodné látky ako alkohol, cigarety, či dokonca drogy. Výkyvy k veľmi nezdravým i „príliš zdravýmspôsobom stravovania však spôsobujú prerušenie laktácie alebo nižší obsah živín v mlieku," tvrdí profesor László Kovács, prednosta II. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

O dojčení koluje vo všeobecnosti viacero mýtov, napríklad, že dojčiaca mamička by mala jesť za dvoch alebo sa má striktne vyhýbať niektorým potravinám či niektoré jedlá preferovať.

Dojčiaca žena má zvýšenú energetickú potrebu o 20% za deň. Pri výbere stravy by preto mala dbať na to, aby boli dostatočne zastúpené vitamíny skupiny B, C, D a A, dostatok zinku, železa, jódu, kyseliny listovej či DHA mastných kyselín zo skupiny omega 3.

Tvorba materského mlieka sa spúšťa do hodiny po prirodzenom pôrode. Problém však nastáva pri cisárskom reze, kedy telu trvá dlhšie, kým si „uvedomí“, že "má" po pôrode. Na Slovensku sa cisárskym rezom rodí viac detí ako v minulosti, v súčasnosti vyše 30% pôrodov.

Mlieko je pre novorodencov a batoľatá základným zdrojom živín. Deťom do pol roka stačí iba materské mlieko. Potom im treba začať dávať deťom aj nemliečne príkrmy.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.