Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Hokkaido tekvica – hit sezóny

Začiatok septembra sa nám spája aj so zberom tekvíc. Veľa ľudí zvykne z tekvíc robiť strašidelné postavičky, no tekvica hokkaido je plnohodnotná potravina, ktorú je škoda nezjesť.

Tekvicu hokkaido môžeme zjesť takmer celú, použiť ju ako hlavné jedlo alebo prílohu, či dokonca dezert. Obsahuje množstvo vitamínov a odporúča sa aj pri chudnutí.

Táto tekvica pochádza z Japonska, z ostrova Hokkaido, po ktorom je aj pomenovaná. V našich zemepisných šírkach sa bežne pestuje a kúpiť ju môžeme aj v obchodoch. Má výrazne oranžovú farbu, meria okolo 31 cm a váži 1-2 kg.

Hokkaido má tenšiu šupku ako iné tekvice a preto ju nie je nutné šúpať. Varením či pečením šupka zmäkne a je vhodná na konzumáciu. Určite ju nevyhadzujte, pretože práve šupka obsahuje najviac vitamínov. Tekvicu stačí len dobre umyť, vydlabať stred a jadierka usušiť. Vnútro tekvice po tepelnej úprave zmäkne, stane sa až maslovým. Mnohým ľuďom chuť upečenej hokkaido pripomína zemiak a preto sa môže použiť aj na zahustenie jedál. Výborná a obľúbená je tekvicová krémová polievka. Hokkaido môžeme konzumovať aj surové a pripraviť si z neho chutné šaláty. Výhodou hokkaido tekvice je, že sa môže pripraviť na sladko aj na slano.

Už samotná farba tekvice nám hovorí o tom, že obsahuje veľa betakaroténu, čím zlepšuje náš zrak. Okrem toho obsahuje vitamín A, B, C, vápnik, železo či horčík. Hokkaido je bohatá na vlákninu, prospieva tak nášmu tráveniu, pankreasu a slezine. Hokkaido obsahuje minimum kalórií a preto je vhodná pri chudnutí alebo detoxikácii organizmu. Pre svoj vysoký obsah draslíka je vhodná pre ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlač a pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.